Echipa Sauca&Partners înregistrează o nouă victorie importantă într-un dosar în care instanța de judecată a respins cererea de antrenare a răspunderii administratorului pentru intrarea în insolvenţă a societății, formulată de lichidatorul judiciar.
Astfel, la momentul pronunțării soluției, instanța de judecată a ținut cont de Decizia nr. 27/2022 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, privind interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 174 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 173 alin. (2), precum și ale art. 180 din aceeași lege.
În legătură cu acest aspect, în cursul anului 2022, respectiv în data de 12.12.2022 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conduce al Curții de Apel Iași și, în consecință, a stabilit că:
„În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 174 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 173 alin. (2), precum și ale art. 180 din aceeași lege, procedura insolvenței nu poate fi închisă înainte de soluționarea prin hotărâre definitivă a acțiunii de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvență, formulată în temeiul art. 169 din Legea nr. 85/2014”.
O primă concluzie care se desprinde din considerentele anterioare este aceea că acţiunea în atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă trebuie soluţionată de către judecătorul-sindic anterior dezînvestirii cu privire la toate atribuţiile sale prin sentinţa de închidere a procedurii insolvenței.
Cu titlu de consecință, ceea ce trebuie reținut este faptul că orice altă acțiune/cerere formulată de către administratorul/lichidatorul după închiderea procedurii de insolvență va putea fi considerată ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă, deoarece judecarea acțiunii/cererii ar avea loc în afara procedurii, într-un cadru nelegal, cu un judecător-sindic dezînvestit de soluţionarea oricărei cereri de natură judiciară aferente procedurii şi cu un administrator judiciar/lichidator judiciar descărcat de atribuţii.
SAUCĂ&PARTNERS
info@sauca.ro