Nulitatea absolută a certificatului de urbanism printr-un proces-verbal de constatare a unei contravenții
Acest articol răspunde unei întrebări importante pentru persoanele care sunt în stadiul construcțiilor, și anume: Poate deveni un certificat de urbanism nul absolut printr-un proces-verbal de constatare a unei contravenții?
Prevederile legale relevante
În conformitate cu art. 7 alin. (3) din Legea 554/2004, anularea unui certificat de urbanism (nu nulitatea absolută!) poate interveni pe cale administrativă, prin introducerea unei plângeri prealabile, într-un termen de 30 de zile de la comunicarea certificatului sau de la momentul în care partea interesată a luat cunoștință de conținutul acesteia. Pentru motive temeinice, persoana vătămată, destinatar al actului, poate introduce plângerea prealabilă, în cazul actelor administrative unilaterale, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii actului.
Acest aspect trebuie diferențiat de sancțiunile care pot interveni în urma nerespectării reglementărilor privind autorizațiile de construire, reglementări prevăzute în principal de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție și Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
În ceea ce privește Legea nr. 50/1991, art. 12 alin (1) prevede că autorizațiile de construire emise cu încălcarea prevederilor legale pot fi anulate de instanțele de contencios administrativ, însă nu există o referire directă la nulitatea absolută a certificatelor de urbanism.
În plus, sancțiunile prevăzute de lege includ amenda, oprirea lucrărilor și posibilitatea de a impune măsuri de punere în legalitate sau chiar desființare a construcțiilor, în funcție de circumstanțe. Astfel, un proces-verbal de constatare a contravenției nu poate face mențiune despre nulitatea unui certificat de urbanism.
Dar poate deveni nul de drept, ca urmare a începerii lucrărilor fără autorizație de construire?
Legislația română NU prevede sancțiunea nulității absolute a certificatelor de urbanism în cazul începerii lucrărilor de construcție fără autorizație. Nu există nicio dispoziție explicită care să determine nulitatea de drept a unui certificat de urbanism ca urmare a lucrărilor realizate fără autorizație de construire.
Conform reglementărilor actuale, certificatul de urbanism nu devine AUTOMAT nul în urma începerii lucrărilor fără autorizație de construire, iar procedura de anulare a acestuia presupune mai degrabă o acțiune administrativă formală în contencios, nu o nulitate de drept.
Cauți un avocat specializat în drept administrativ și urbanism?
Pentru a beneficia de asistență juridică profesionistă în dreptul administrativ și pentru a vă asigura că nu sunteți prejudiciat în relațiile cu autoritățile publice și nu se comit abuzuri, nu ezitați să ne contactați.
Ne puteți trimite un e-mail la info@sauca.ro sau să ne sunați la numărul de telefon 0756.348.899