NOUTĂȚI ÎN MATERIE DE URBANISM
Înalta Curte de Casație și Justiție( ÎCCJ) s-a pronunțat recent prin două Decizii date în Recurs în Interesul Legii( RIL) asupra unor chestiuni controversate din materia urbanismului și a autorizării construcțiilor, astfel:
- Prin Decizia nr.12 dată în dosarul nr.1133/1/2021 ÎCCJ a statuat că Planul Urbanistic Zonal(PUZ-ul) este un act administrativ cu caracter normativ:
„În interpretarea și aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 311, art. 32 alin. (5) lit. a), art. 39, art. 44, art. 45, art. 47 alin. (1) şi (2), art. 56 alin. (1), (4), (6) şi (7) și art. 64 alin. (3) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 66 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, hotărârea consiliului local de aprobare a unui plan urbanistic zonal reprezintă un act administrativ cu caracter normativ.”
- Prin Decizia nr. 10 dată în dosarul cu nr. 800/1/2021 ÎCCJ a statuat că termenul pentru intrarea în legalitate este unul de recomandare:
„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art.28 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în ipoteza în care partea nu a demarat sau nu a finalizat, în termenul acordat, procedura de intrare în legalitate, iar autoritatea nu a obţinut o hotărâre de demolare a construcţiei, termenul stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei este unul de recomandare.”
Avocații specializați în dreptul urbanismului și drept administrativ de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot asista în orice litigiu legat de amenajarea teritoriului și de urbanism, domenii în care am obținut o mulțime de hotărâri favorabile pentru clienții noștri