Noutati importante privind societatile care participa la licitatiile publice
Este obligatoriu sa aveti un contract colectiv de munca pentru orice licitatie publica.
Legea nr. 283/20024 care modifica in principal Codul Muncii , dar modifica si Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, stabilind o conditie suplimentara si importanta pentru participantii la licitatiile publice.
Existenta unui contract colectiv de munca incheiat la nivelul societatii care participa la licitatii devine un criteriu esential pentru castigarea contractelor.
Aceasta conditie este greu de indeplinit in cazul societatilor care au efectuat doar initierea negocierii colective .
Scopul introducerii acestei conditii este acela de a se promova dialogul social si negocierile colective.
Ciudat si interesant este ca legea conditioneaza existenta unui contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate cu o organizatie sindicala.
Insa, de regula , contractul colectiv de munca este negociat si semnat cu reprezentantii salariatilor, nu cu un sindicat.
- Ce poate face angajatorul daca salariatii nu fac parte dintr-un sindicat si nici macar nu exista alesi reprezentanti ai salariatilor ?
Conform noii a dialogului social, angajatorul nu mai are sa intervina in procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor, poate doar sa ii informeze pe salariati ca trebuie sa isi aleaga reprezentanti.
Angajatorul nu mai are voie sa semneze procesul verbal de alegere a reprezentantilor.
In lipsa unui partener pentru dialogul social, pentru negocierea colectiva sau pentru semnarea si inregistrarea unui contract colectiv de munca, angajatorul nu poate participa si nu poate castiga o licitatie .
- Este indeplinita aceasta conditie, daca exista un contract colectiv de munca negociat cu reprezentantii salariatilor ?
Aceasta conditionare este de stricta interpretare.
Din punctul nostru de vedere, conteaza sa existe un contract colectiv incheiat la nivel de unitate , acesta fiind scopul legiuitorului
Daca se va interpreta textul de legii in sens literal, atunci este obligatoriu sa existe contract colectiv de munca semnat cu un sindicat.
Acest cabinet de avocatura din Timisoara te va ajuta cu cele mai bune sfaturi juridice.
Un avocat de dreptul muncii poate reprezenta atat companiile cat si angajatii. In cazul celor din urma, acestia pot fi reprezentati pentru recuperarea salariilor neplatite, concedieri abuzive, contestarea abaterilor disciplinare, incheierea unui contract de munca , cazuri de hartuire la locul de munca