Începând cu 12 iulie 2020 o nouă formă a Legii insolvenței a intrat în vigoare. Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență („Legea Insolvenței”) a fost modificată prin Legea nr. 113/2020.
Care sunt principalele modificări?
- Valoarea-prag a fost mărită la suma de 50000 lei atât pentru creditori, cât și pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare. Pentru creanțele salariale pragul rămâne echivalentul a 6 salarii medii brute pe economie/salariat.
- Proporția creanțelor fiscale din totalul masei credale a fost eliminată.
- Creanțele curente nu mai pot cere executarea silită. Prin ultimele modificări ale legii insolvenței a fost eliminat dreptul creditorilor ce dețineau creanțe curente, născute în cursul procedurii de insolvență, cu vechime mai mare de 60 de zile, de a iniția executarea silită împotriva debitorilor supuși procedurii de insolvență. Acum, recuperarea unor astfel de creanțe se poate face numai în cadrul procedurii de insolvență.
- Soluționarea cererilor de plată: creanțele curente sunt analizate în termen de 15 zile de la primire, iar nu în 10 zile cum era prevăzut anterior.
- Creanțele fiscale contestate și nesuspendate se înscriu provizoriu în tabelul de creanțe, spre deosebire de vechea reglementare care impunea să fie înscrise sub condiție rezolutorie.
- Impozitul generat de reducerea creanței devine scadent la finalizarea reorganizării
- Oferat practicienilor în insolvență este mult mai concisă, iar judecătorul sindicat este ținut de aceste propuneri depuse la dosar.
Societatea dvs. se află în insolvență sau este pe cale de a intra în procedura insolvenței și doriți să fiți asistat de un specialist?
Doriți să solicitați deschiderea procedurii insolvenței pentru un debitor ?
Sunteți creditor si aveți de recuperat o suma mare ?
Avocații specializați în insolvență și faliment de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot ajuta pentru a obține cele mai bune situații pentru societatea dvs.