In 20 martie 2023, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat Decizia nr. 20 prin care a solutionat doua aspecte controversate ce erau pe rolul instantelor de judecata :
- posibilitatea de a invoca motive de nelegalitate direct in fata instantei de judecata, chiar daca acestea nu au fost intai invocate in cadrul contestatiei fiscale prealabile
- transferul obligatiilor fiscale de la un PFA ce a fost radiat atat la ORC cat si la ANAF catre titularul persoanei fizice autorizate- persoana fizica
Asa cum deja s-a mentionat in cadrul contenciosului administrativ, motivele invocate in cadrul actiunilor de contencios fiscal ( anularea deciziei de impunere de exemplu) nu sunt limitate la cele invocate in etapa administrativa a contestatiei.
Pe cale de concluzie, daca un motiv de nelegalitate nu a fost invocat in cadrul contestatiei fiscale prealabile, se poate invoca pentru prima data in fata instantei de judecata.
Desi art. 8 din Legea nr. 554/2004 ce prevedea aceasta posibilitate s-a modificat inca din anul 2018, inca existau instante de judecata care respingeau anumite capete de cerere, ca inadmisibile intrucat nu erau prezentate in cadrul contestatiei fiscale.
In ceea ce priveste datoriile fiscale ale persoanei fizice autorizate , care a desfasurat activitati independente , acestea se preiau de persoana fizica in conditiile art. 23 alin.3 si alin.4 din Codul de procedura fiscala.
Decizia este obligatorie de momentul publicarii in Monitorul Oficial .
Puteti sa ne contactati daca sunteti in control fiscal si aveti nevoie de asistenta fiscala, daca ati primit o decizie de impunere si doriti sa o contestati.