Veniturile din cedarea folosinței bunurilor au un regim fiscal diferit începând cu anul 2024, modificări introduse prin OUG nr. 115/2023. Aceste modificări se aplică doar pentru veniturile obținute de persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, respectiv din chirie.
Potrivit art. 841 alin. (3) și alin. (4) din Codul fiscal:
“Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor, altul decât venitul din arendarea bunurilor agricole şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, se stabileşte la fiecare plată, de către plătitorii de venit, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.”
Plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au şi obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti impozitul corespunzător sumelor plătite.”
Impozitul se calculează prin reținerea la sursă a impozitului pentru veniturile obținute din chirii, în cazul în care locatarul este persoană juridică, însă proprietarul trebuie să fie persoană fizică pentru a fi aplicabile modificările fiscale.
În cazul în care veniturile din chirii sunt primite de o persoană juridică, nu există modificări conform OUG nr. 115/2023 întrucât autoritățile fiscale au adus modificările majore privind taxarea veniturilor din chirii pentru persoanele fizice (care acționează în calitate de proprietar) care deține imobile date spre închiriere.
Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/modificarea acestuia, la organul fiscal competent.
Cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune, însoţită de o copie a contractului de locaţiune se depune la registratura organului fiscal central competent sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Potrivit art. 122 din Codul fiscal- Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate, potrivit alin. (4):
Începând cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, alin (4) lit. c va avea următorul cuprins:
(4) Nu se depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – cap. I, pentru următoarele categorii de venituri:
c)venituri din cedarea folosinţei bunurilor sub formă de arendă, venituri din cedarea folosinţei bunurilor plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, a căror impunere este finală potrivit prevederilor art. 84 alin. (8), respectiv art. 841 alin. (6), precum şi venituri din cedarea folosinţei bunurilor prevăzute la art. 84 alin. (1) pentru care chiria este exprimată în lei.
Așadar, începând cu veniturile anului 2024, persoanele fizice care obțin aceste venituri nu mai depun declarația unică pentru veniturile estimate, precum și declarația unică privind veniturile realizate, întrucât pesoanele juridice au obligația de a reține impozitul la sursă, după deducerea cotei forfetare.