Legea nr. 62/2011 privind dialogul social s-a abrogat .
Din 25 decembrie 2022 se aplica Legea nr. 367/2022 care aduce multe modificări importante, fiind necesar chiar sa se modifice Codul Muncii sau alte legi care sunt in strânsă legătură.
Nu se precizează ce se întâmpla cu procedurile de negociere colectiva începute sub legea veche.
In cadrul acestui articol va vom prezenta cele mai importante modificări, urmând sa va stăm la dispoziție ulterior, la telefon sau in cadrul unei consultații cu privire la alte aspecte juridice care sunt incidente in activitatea societăților.
a) Cu privire la negocierea colectiva :
1.Negocierea colectivă va fi obligatorie la nivel de unitate unde sunt cel puțin zece salariați.
Aceasta este o modificare importanta pentru foarte multe societăți, intrucat pana in prezent, negocierea colectiva era obligatorie doar pentru societățile care aveau cel putin 21 salariati.
2. Legea noua stabilește in mod expres 5 capitole care trebuie sa fie incluse in contractul colectiv de munca:
- măsurile adoptate pentru consilierea și evaluarea profesională a angajaților. Acestea erau reglementate in mod obligatoriu in Regulamentul intern
- măsurile privind armonizarea vieții de familie cu obiectivele profesionale. Acesta capitol este generic si este posibil sa fie reglementat prin alte legi ce vor aparea.
- timpul de lucru . Acest capitol se regasea si pana acum in contractele colective, fiind verificat de catre ITM in momentul inregistrarii contractului colectiv
- timpul de odihnă . Acest capitol se regasea si pana acum in contractele colective, fiind verificat de catre ITM in momentul inregistrarii contractului colectiv
- modalitățile de informare și consultare a angajaților.
- Se reduce termenul de negociere de la 60 zile la 45 zile.
- Este posibil sa se introducă coeficienții de ierarhizare atunci când se stabilesc salariile
- Se va pregăti un contract colectiv de munca la nivel național , fiind posibil ca acesta sa contine coeficienții de ierarhizare.
b) Cu privire la reprezentanții salariaților:
- Reprezentanții salariaților se vor alege cu de salariati cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților, cu un mandat de cel mult doi ani. Aceasta prevedere legala era aplicabila si pana in prezent.
- Numărul reprezentanților salariaților este limitat în funcție de numărul angajaților .Pana acum , angajatorul decidea de cele mai multe ori numărul reprezentanților salariaților.
- Dacă angajatorul are sub 100 de salariați se va alege un reprezentant al salariatilor are peste 2.000 de angajați.
- Daca angajatorul are peste 2000 de angajați se vor alege cel mult șase reprezentanți al salariaților
- Angajatorul nu va putea interveni in modalitatea de alegere a reprezentantilor salariaților, ci va putea sa faciliteze alegerea acestora
- Salariații pot înființa un sindicat dacă sunt cel puțin 10 din aceeași societate sau cel puțin 20 din unități diferite, dar din cadrul aceluiași sector de activitate.
- Angajatorul este obligat cel puțin o data pe an sa poarte discuții cu reprezentanții salariaților
c) Comunicarea dintre angajator si reprezentanții salariaților/ sindicate :
– perspectivele de evoluție economico-financiară,
– măsurile preconizate pentru personal,
– organizarea în următoarea perioadă a programului și timpului de lucru,
– măsurile propuse în caz ce transfer de unitate
– aspecte ce țin de sănătatea și securitatea în muncă.
Neîndeplinirea acestei obligații de informare în mod complet va constitui premisa declanșării unui conflict colectiv de muncă.
- Noua lege stabilește sancțiuni mai multe si mai dure.
Întreaga echipa va sta la dispoziție pentru pregatirea documentelor necesare negociere!