In baza Codului Civil, sotii pot divorta de comun acord atunci cand acestia se inteleg cu privire la desfacerea casatoriei. Nu conteaza perioada de timp, respectiv cat timp a trecut de la momentul incheierii casatoriei pentru a putea divorta prin acord.
De asemenea, divortul de comun acord este posibil indiferent daca aveti sau nu copii minori.
Cel mai important de precizat este faptul ca sotii trebuie sa se inteleaga cu privire la toate aspectele ce tin de realizarea si definitivarea procesului de divort.
- Unde se introduce cererea de divort de comun acord?
Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este accea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul.
Locuinta comuna este aceea in care sotii au locuit efectiv. Adresa indicata in cartea de identitate a fiecarei parti este diferita de locuinta comuna in care partile au locuit efectiv. Astfel, instanta de judecata va tine cont de ultima locuinta comuna si efectiva unde partile ai locuit, indiferent ca in adresa din carte de identitate rezulta o alta adresa.
- Care sunt efectele juridice ale divortului in ceea ce priveste copii minori ai partilor?
Instanta de judecata, odata cu pronuntarea divortului de comun acord, va hotari si cu privire la raporturile dintre parinti si copii lor minori.
Regula este ca autoritatea parinteasca revine in comun ambilor soti, iar locuinta copilului minor va fi stabilita la parintele cu care acesta locuieste in mod statornic.
- Care sunt costurile unui divort de comun acord pe cale judiciara?
Costurile unui astfel de divort pe cale judiciara sunt mai diminuate decat pronuntarea unui divort din culpa exclusiva a uneia dintre parti.
Astfel, se va achita o taxa judiciara de timbru privind cererea de divort care este in valoare de 200 lei și de asemenea, se va achita costul onorariului de avocat.
Un avocat specializat care se ocupă de ramura dreptului familiei din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu privire la desfacerea căsătoriei și vă poate oferi consultanță juridică pentru a definitiva procesul cu succes.