Prin freelancer ( liber profesionist sau „lucrător freelance” ) înțelegem o persoană care lucrează independent, care desfășoară o profesie fără un angajament pe termen lung cu un angajator. Freelancerii pot fi uneori reprezentați de o firmă sau agenție care se ocupă cu găsirea clienților, sau cu revânzarea serviciilor oferite de freelanceri.
În ultima perioada, în țara noastră angajatorii au avut o deschidere mai mare de a se ralia ideii de “ freelancer “ , întrucât din punct de vedere fiscal, sarcina fiscală este mult mai scăzută, avantajoasă.
Avantajele pentru angajatori ar consta în faptul că aceștia ar încheia doar contracte de colaborare, contracte cu mai puține drepturi reglementate, spre deosebire de contractele de muncă.
- În cazul colaborării cu un PFA trebuie îndeplinite următoare condiții:
- persoana fizică să dispună de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru
- persoana fizică să dispună de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți
- riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea, nu de clienți și nu de către firma pentru care lucrează
- activitatea să se realizeze prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară
- activitatea să se realizeze de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității,
- persoana fizică să facă parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate
- persoana fizică să dispună de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.
- În cazul colaborării cu un SRL trebuie îndeplinite următoarele condiții:
Cele prevăzute de Art. (11 )din Codul fiscal – se analizează dacă, intenția a fost de a contracta persoana fizică din spatele structurii și, mai departe, se analizează și criteriile.
In cazul unui control, organul fiscal verifica daca persoana fizica autorizata este independenta sau este de fapt un salariat, care este subordonat societății care il plătește.
In practica, am văzut situații in care societatea achita remunerații catre persoane fizice autorizate, dar , in fapt acestea erau asimilați salariaților, întrucât aveau aceleași atribuții ca si salariații de pe statul de plata, foloseau spațiul de lucru al angajatorului, foloseau baza materiala ( laptop, server, imprimanta), respectau regulile de munca ale societății .
Control fiscal a reîncadrat remunerațiile achitate conform contractelor de colaborare ca fiind salarii, cu obligativitatea achitării impozitelor si contribuțiilor aferente.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat în domeniul fiscal cu peste 15 ani experiență, care vă poate îndruma și ajuta în orice problemă ivită în acest sens.