Conform legislațiilor celor mai multe state europene, societățile care detașează salariați pe teritoriul acestora au obligația de a notifica în prealabil autorităților competente din țara gazdă elemente esențiale legate de detașarea salariaților( cum ar fi: durata detașării, scopul detașării, datele salariatului detașat, etc.)
Din păcate pentru societățile care operează detașări transfrontaliere, nu există niște reguli clare care se aplică fiecărui stat european, informațiile care trebuie cuprinse în notificarea adresată autorităților abilitate din țara gazdă diferă de la stat la stat. În unele state, obligația vizează doar detașările care depășesc o perioadă minimă de timp, în altele se face diferență între ideea de deplasare în interes de business și cea de detașare propriu-zisă, în timp ce în altele se tot fac notificări periodice, în funcție de cum se schimbă sau nu datele problemei.
Astfel, în Bulgaria și Danemarca notificarea devine obligatorie din prima sau din a opta zi de la detașarea transfrontalieră. În Norvegia, de pildă, nu există nicio solicitare din partea autorităților pentru a notifica detașările, indiferent de durată.
- Care sunt sancțiunile în cazul în care societatea nu notifică detașarea autorităților din țara gazdă?
Precum în cazul obligației notificării, și în cazul sancțiunilor acestea diferă de la stat la stat. De cele mai multe ori, societatea care operează detașarea este pasibilă, în principal, de o amendă care poate varia de la 4.000 de euro în Franța per angajat și până la 30.000 euro în Germania.
În concluzie, procesul de detașare este unul complex și necesită asistență juridică de calitate pentru a evita situația în care societatea dvs. ar fi pasibilă de orice sancțiune. Avocații specialiști în domeniul detașării transnaționale de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot oferi consultanță juridică de specialitate în legătură cu documentele necesare detașării transnaționale, în vederea evitării răspunderii societății dvs.