Noi decizii pronunțate în Recurs în interesul legii – MARTIE 2021
Recursurile în interesul legii sunt obligatorii conform dispozițiilor 517 alin ( 4 ) din Noul Cod de Procedură Civilă de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I și au ca și scop asigurarea interpretării și aplicării unitare a legii de către toate instanțele judecătorești.
În ședința din 15 martie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluționat două recursuri în interesul legii și a pronunțat următoarele soluții :
- Decizia nr.4 în dosarul nr.3397/1/2020
- S-a admis sesizarea formulată de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi s-a stabilit că:
În aplicarea dispoziţiilor art. 45 alin. (1) lit. a) şi art. 43 alin. (7) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență coroborate cu prevederile art. 480 alin. (2) şi alin. (3) din Codul de procedură civilă:
Atunci când s-a respins o cerere de trecere a debitorului la procedura falimentului sau prin care se confirmă un plan de reorganizare , Curtea de apel învestită cu soluționarea apelului declarat împotriva hotărârii judecătorului-sindic, în cazul în care ADMITE apelul, va anula hotărârea și va trimite cauza judecătorului-sindic, cu dispoziție obligatorie de trecere a debitorului în faliment.
- Decizia nr.3 în dosarul nr.3345/1/2020
- S-a respins ca inadmisibilă sesizarea formulată de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj prin care s-a pus în discuție următoarea problemă juridică :
„Principiul nominalismului monetar, reglementat prin dispoziţiile art. 1578 din Codul civil de la 1864 şi art. 1488 alin. (1) din noul Cod civil, este aplicabil şi contractelor de împrumut încheiate pe teritoriul României între un consumator şi un furnizor de servicii financiare, în cazul cărora suma împrumutată este stabilită în monedă străină, iar restituirea împrumutului prin plăţi periodice (lunare) se realizează în aceeaşi monedă?”.