Ce trebuie să știți despre aceste drepturi este faptul că sporul de risc epidemiologic Covid-19 trebuie acordat, conform prevederilor legale, pentru toată perioada stării de alertă şi încă 60 de zile de la încetarea stării de alertă, întregului personal medical și celui auxiliar care a avut atribuții care s-au circumscris evaluării și diagnosticării pacienţilor.
Problema acordării sporului de risc epidemiologic a devenit una controversată în ultima perioadă, întrucât spitalele continuă să refuze plata sporului pentru risc epidemiologic COVID-19, chiar și ulterior pronunțării unor hotărâri judecătorești definitive și executorii.
În legătură cu acest subiect, de menționat este că, deși instanțele judecătorești oferă câștig de cauză atât personalului medical, cât și personalului auxiliar, spitalele refuză în continuare plata acestor sporuri invocând în mod abuziv existența unui termen de grație, susținând că plățile trebuie executate în mod eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.
Or, cu privire la acest aspect, trebuie remarcat faptul că, deși spitalele invocă incidența prevederilor art. 39 alin. (6) din OUG nr.114/2018, dar și ale prevederilor art. VI alin. (7) din OUG nr. 130/2021, care în aparență conferă ordonatorilor de credite dreptul de a-și eșalona plățile pentru o perioadă de 5 ani, ceea ce trebuie reținut este faptul că, termenul de grație conferit de legiuitor, impune în mod obligatoriu existența și totodată probarea unei stări susceptibile de a afecta echilibrul economic al debitorului.
Astfel, trebuie reținut faptul că prin instituirea acestei temporizări a plății drepturilor de natură salarială ce derivă din hotărâri judecătorești definitive și executorii, legiuitorul a urmărit menținerea unui echilibru bugetar a autorităților publice obligate să execute o hotărâre judecătorească.
Cu toate acestea, pentru ca prevederile art. 39 din OUG nr.114/2018, coroborate cu cele ale art. VI din OUG nr. 130/2021 să poată fi aplicabile este necesar ca debitorul să justifice un motiv întemeiat, respectiv imposibilitatea de plată integrală a drepturilor de natură salarială, fie din lipsa efectivă de fonduri, fie în scopul de a preîntâmpina un eventual dezechilibru bugetar.
Ca atare, termenul de grație stabilit de prevederile art. 39 din OUG nr.114/2018, coroborate cu cele ale art. VI din OUG nr. 130/2021, de care se prevalează spitalele pentru neexecutarea obligațiilor de plată a sporului de risc epidemiologic COVID, în mod evident aduc o ingerință gravă asupra drepturilor dobândite de personalul medical, deoarece vorbim despre o măsură de eșalonare care se întinde pe o perioada de 5 ani, or pentru ca o astfel de ingerință să poată fi justificată, ea trebuie să fie proporțională cu scopul legitim urmărit, respectiv menținerea echilibrului bugetar, aspect care, în mod evident pentru a fi justificat, trebuie să fie și dovedit.
În concluzie, termenul de eșalonare la plată pe o perioadă 5 ani, nu poate fi opus prin simpla invocare a unor norme legale, ci pentru a fi incident, spitalele au obligația de a proba lipsa efectivă de fonduri și/sau dezechilibrul bugetar la care s-ar supune în cazul efectuării plăților.
Avocat Hedeșiu Ioana
Echipa Sauca&Partners
Contact: info@sauca.ro