Situațiile în care justițiabilii apelează la executarea silită pentru a își satisface drepturile și interesele legitime este una neplăcută, dar care se întâlnește foarte des în ordinea juridică românească.
Motivul pentru care persoanele nu decid să își îndeplinească de bunăvoie obligațiile sunt din cele mai diverse și nu fac obiectul prezentului articol, de fapt acestea exced chiar dreptului.
Procesul civil are ca finalitate etapa procedurii executării silite, acolo unde creditorul, cu ajutorul coerciției statului, își satisface drepturile.
Problema care se ridică în materia executării silite este actul juridic în baza căruia demarează acest procedeu.
În literatura de specialitate, acest act este numit generic „ titlu executoriu” și este reprezentat de cele mai multe ori de hotărâri judecătorești rămase definitive.
Dar legea conferă caracterul de titlu executoriu și unor contracte, spre pildă: contractul de locațiune( încheiat la notar sau înregistrat la ANAF), contractul de asistență juridică semnat cu avocatul, și, cel mai important, contractul de credit, asupra căruia ne vom apleca atenția în rândurile de mai jos.
Chiar dacă ați apelat la o bancă sau la o instituție financiară nebancară (I.F.N.) pentru a obține un credit, trebuie să știți că neplata ratelor vă poate aduce în situația în care să fiți executați silit.
De ce spunem că vă poate? Fiindcă, ținând seama de practica băncilor și a I.F.N.-urilor care aleg să își cesioneze dreptul de a recupera banii de pe urma anumitor credite( creditele neperformante), precum și de legislația din materie, executarea silită în baza unui contract de concesiune a devenit tot mai dificilă.
Legislația românească incidentă în acesta materie prevede clar că debitorul trebuie notificat fie de către vechiul creditor, fie de către noul creditor asupra cesiunii. Contractul de cesiune NU are valoarea juridică a unui titlu executoriu.
Prin urmare, așa-zișii „recuperatori de creanțe” nu pot veni la dumneavoastră să vă amenințe să le dați banii aferenți contractului de credit încheiat între dvs. și banca.
Vă atragem atenția pe această cale că orice formă de executare silită pornită împotriva dvs. fără să fiți notificat în prealabil este NULĂ. Dacă în cazul dvs. a fost pusă în mișcare executarea silită, trebuie să apelați în cel mai scurt timp posibil la serviciile unui avocat pentru a contesta această executare. Toate actele nelegale fost fi anulate prin intermediul contestației la executare de către un avocat specializat.
Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii chiar dacă nu-s semnate. Decizia ICCJ, obligatorie
Contractele privind serviciile financiare, cum e cel de credit încheiat online cu o instituție financiară nebancară (IFN), sunt titluri executorii, chiar dacă datornicul n-a semnat de mână sau electronic documentul.
Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), într-un recurs în interesul legii menit să dea o direcție clară instanțelor judecătorești care se confruntă cu această chestiune. Decizia este obligatorie, fiind publicată în Monitorul Oficial.
Cabinetul de avocatură SAUCĂ & PARTNERS oferă servicii juridice de reprezentare a debitorului în procedura de executare silită în cazul în care a început această etapă. Consultatia initiala este importanta pentru strabilirea strategiei .
Nu asteptati sa treaca termenul de 15 zile de cand ati primit somatia de executare. Dupa acest termen este prea tarziu sa mai contestați!