Costurile de team building din punct de vedere fiscal
Prin noțiunea de team building înțelegem :
- O formă organizată de pregătire profesională a salariaților
- O formă organizată de ieșire în scop recreativ, în care firma respectivă plătește serviciile în care sunt incluse cazarea, masa și restul activităților
- O combinație mixtă între cele două forme
Conform art. 194 din Codul Muncii, angajatorul trebuie sa asigure formarea profesionala a salariaților cel puțin o data la 2 ani, daca societatea are 21 de salariați si o data la 3 ani daca societatea are sub 21 de salariați.
În situația în care activitatea de team building constă în pregătirea profesională a salariaților, contravaloarea serviciilor de training este considerată cheltuiala deductibilă fiscal.
Compania va avea sarcina de a pregăti documentele necesar pentru a dovedi autorităților fiscale că activitatea de team building a avut drept scop : dezvoltarea sau perfecționarea profesională.
Angajatorul va întocmi: referate de aprobare, situații de la prestatorii de servicii de training cu programul activităților, propuneri si aprobări de la managementul firmei, planuri de sprijinire a dezvoltării profesionale inițiate de la departamentele de resurse umane.
În cealaltă situație, în care team building-ul are ca scop recreerea, transferul fiscal și suma ce a fost cheltuită de către companie pentru fiecare salariat în parte va reprezenta avantaj în natură.
Când scopul este unul mixt, mai întâi se va face delimitarea între cazul de training și cel de recreere, iar tratamentele fiscale se vor percepe în mod separat, precum regulilor arătate mai sus.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat în domeniul fiscal cu peste 15 ani experiență, care vă poate îndruma și ajuta în orice problemă ivită în acest sens.