Aveti nevoie de un avocat de dreptul muncii ? Suntem aici sa va ajutam .
Ce trebuie sa fac daca sunt hartuit la locul de munca ? Ma pot adresa instantei?
Ma duc la ITM?
Hărțuirea morală la locul de muncă intervine de multe ori in relatiile dintre salariat si angajator.
Acest comportament abuziv poate proveni atât de la angajator cât și de la ceilalți salariați și poate îmbrăca diferite forme, cum ar fi spre exemplu neasigurarea condițiilor necesare de lucru pentru salariații săi.
Tribunalul București, pronunțându-se într-o cauză având ca obiect hărțuirea morală la locul de muncă a stabilit faptul că în sarcina angajatorilor se regăsește obligația de a lua toate măsurile necesare pentru ca salariații săi să își poată desfășura activitatea într-un mod facil, care să nu determine afectarea calității activităților profesionale ale salariaților, dar nici sănătatea acestora atât psihică, cât și fizică.
Instanța în fața căreia a fost dedusă spre judecată cauza a reținut ca fiind considerată hărțuire morală la locul de muncă neasigurarea condițiilor necesare pentru o bună desfășurare a sarcinilor salariatului prevăzute în fișa postului. În categoria acesteia se încadrează și restrângerea spațiului de lucru, schimbarea biroului precum și neasigurarea mobilierului necesar pentru desfășurarea activității.
În cazul în care salariatul este mutat din locul obișnuit în care își desfășoară activitatea, într-un spațiu mai mic, care nu îi permite o bună desfășurare a sarcinilor prevăzute în fișa postului, neavând la bază un raționament legat de buna administrare a resurselor angajatorului, acest comportament poate fi considerat hărțuire morală la locul de muncă, având un impact major asupra performanțelor salariatului, dar și asupra stării sale de sănătate psihice.
De asemenea, instanța reține ca fiind hărțuire morală la locul de muncă neasigurarea mobilierul necesar pentru desfășurarea activităților profesionale ale salariatului. În lipsa unui mobilier adecvat pentru îndeplinirea activității profesionale, salariatul poate avea dificultăți în ducerea la bun sfârșit a sarcinilor sale sau poate fi chiar pus în imposibilitatea de a le efectua, putând fi afectată sănătatea fizică și psihică a salariaților.
În cazul în care considerați că sunteți victima hărțuirii morale la locul de muncă, echipa Saucă&Partners, formată din 6 avocați specializați în dreptul muncii, vă poate ajuta în vederea soluționării cât mai eficiente a acestei probleme tot mai răspândite în rândurile angajatorilor și ale salariaților acestora.
Va putem oferi consultanta juridica la telefon, online sau in cadrul biroului nostru.
Pentru asistență / reprezentare de specialitate suntem disponibili la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de e-mail info@sauca.ro.
Va recomandam sa apelati la serviciile unui avocat specializat în dreptul muncii care să vă asiste pe tot parcursul procedurii de implementare a politicii interne de anti-hărțuire a unui angajator. Mai mult, asistența unui avocat specializat în dreptul muncii sau avocat codul muncii este esențială atunci când sunteți victima unui abuz la locul de muncă. Un avocat litigii de muncă poate formula o sesizare către angajator sau o plângere de hărțuire la locul de muncă și să vă asiste în fața instanțelor de judecată sau a autorităților competente în cazul în care se ajunge la litigii dreptul muncii.