Odată cu modificarea codului muncii, se modifică și sancțiunile instituite pentru așa-zisa muncă la negru, astfel:
Fapta sancționată | Noile sancțiuni |
primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă | amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată |
primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă in REVISAL cel târziu în ziua anterioară începerii activității | amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată |
primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat | amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată |
primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor de muncă cu timp parțial | amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată |
În plus față de sancțiunile de mai sus, în cazul constatării săvârșirii uneia dintre faptele care se circumscriu noțiunii de muncă nedeclarată (sau muncă la negru), inspectorii de muncă dispun sistarea activității locului de muncă supus controlului.
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI ÎN LEGĂTURĂ ACEST SUBIECT:
De remarcat este faptul că în sensul prevederilor art. 16 alin. 1 din Legea nr. 53/2003, se stabilesc următoarele: „Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului”.
Pe de altă parte, art. 15 ind.1 din Codul muncii prevede că reprezintă muncă nedeclarată primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii sau fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii lit. a) şi b).
Potrivit art.10 din Legea nr.53/2003 contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.
Aşadar trăsătură proprie, fundamentală, caracteristică şi determinantă a raportului de muncă este constituită de relaţia de subordonare existentă între subiectul acestui raport, în sensul că persoana care prestează munca este subordonată celuilalt subiect al raportului respectiv. Aşadar munca este prestată sub autoritatea angajatorului care are puterea de a da ordine şi directive salariatului, de a controla îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi de a sancţiona abaterile de la disciplina muncii.
Mai trebuie adăugat că prin contractul individual de muncă, salariatul se află şi într-o relaţie de subordonare economică faţă de angajator, care, în considerarea muncii prestate,îi asigură mijloacele de existenţă prin plata succesivă a salariului.
Cu titlu de consecință, organele de control din cadrul ITM vor putea aplica o sancțiune în mod justificat și legal, numai în măsura în care sunt întrunite condițiile impuse de dispoziţiile art. 16 alin. 1 din Legea nr. 53/2003, care presupun exista unui raport juridic de subordonare, cu caracter repetat și succesiv, în schimbul unei remunerații.
Prin urmare, dacă aceste elemente esențiale nu sunt întrunite, de pildă dacă munca s-a prestat în alte scopuri (cu titlu de exemplu: ajutorul oferit unui prieten sau familiei pentru a efectua mici reparații la o construcție), atunci se poate considera că nu ați acţionat în calitate de „angajator” pentru a beneficia de munca unor terţi în scopul obţinerii unui profit, context în care aplicarea sancțiunii contravenționale poate fi o considerată o măsura abuzivă.
Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare, persoana sancționată contravențional poate formula în termen de 15 zile plângere contravențională prin care să conteste legalitatea măsurii de sancționare impuse odată cu întocmirea procesului-verbal.
Avocat Hedeșiu Ioana
Echipa Saucă&Partners
Contact:
0756 348 899
info@sauca.ro