Modul de calcul al preavizului în baza art. 75 din Codul Muncii
La nivelul practicii judiciare a existat o practică neunitară în privința modalității de calcul a termenului de preaviz de 20 de zile lucrătoare prevăzut de art. 75 din Codul Muncii.
În concret, divergența apărută în practică era legată de momentul începerii curgerii acestui termen de preaviz, iar ca urmare a acestui fapt și în scopul clarificării situației, Înalta Curte a pronunțat Decizia nr. 8 din 20 mai 2024.
Consecințele negative ale modalităților diferite de calcul al termenului de preaviz din practica instanțelor, aveau un impact:
- atât asupra angajatorilor din mediul privat, care riscau să le fie anulată măsura concedierii din pricina neacordării termenului de preaviz, cu consecința de a reintegra salariatul pe post, cu plata retroactivă a tuturor salariilor;
- cât și asupra salariaților concediați deoarece aceștia se situau într-un context incert în care nu puteau lua o decizie clară în privința oportunității de a ataca o decizie de concediere, întrucât modalitatea de calcul a preavizului avea mai multe accepțiuni în practică
Astfel, prin Decizia nr. 8 din 20 mai 2024 Înalta Curte a stabilit următoarele aspecte:
- Termenul de preaviz se calculează exclusiv în zile lucrătoare.
Cu alte cuvinte, acest termen de preaviz nu se poate împlini într-o zi nelucrătoare
- Ziua comunicării notificării de preaviz, NU este inclusă în calculul termenului de preaviz, termenul începând să curgă în prima zi lucătoare următoare comunicării.
Mai precis, dacă notificare a fost comunicată în data de 01 ale unei luni, numărătoarea termenului va începe din data de 02 a acelei luni
- Termenul se împlinește în ultima zi (lucrătoare) a termenului.
Astfel, pentru claritate, oferim următorul exemplu.
Dacă în data de 01.02.2024, într-o zi de joi, se comunică notificarea de preaviz, termenul va începe să curgă în data de 02.02.2024, iar ziua în care se împlinește acest termen de 20 de zile lucătoare este data de 29.02.2024.
Cabinetul de Avocatură Saucă&Partners vă poate oferi servicii juridice atât în materia concedierii, cât și în alte laturi ale dreptului muncii.