- Cheltuielile cu creşa sau cu grădiniţa modificate
Guvernul va suspenda până la finalul anului facilitatea care permitea angajatorilor să deducă din impozit, în limita a 1.500 de lei pe lună per copil, cheltuieli cu educația timpurie (creșă/grădiniță) a copiilor angajaților
Conform actualei reglementări: „Cheltuielile cu educația timpurie menționate sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal și se scad din impozitul pe profit datorat în perioada efectuării acestora, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate”.
După cum au sesizat atât contribuabilii, cât și unii parlamentari, actualul cadru legislativ face dificilă aplicarea acestor măsuri.
De asemenea, această facilitate poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de -4,5 miliarde lei.
- Rambursarea TVA cu control ulterior
În momentul de față, TVA-ul se rambursează cu control ulterior, cu unele excepții, iar revenirea la normal era pregătită pentru data de 26 ianuarie 2021, termen care a fost mutat la început de aprilie.
În prezent, „taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale”, după cum prevede OUG 48/2020.
De asemenea, proiectul prevede și scutirea de impozit pentru încă 90 de zile, începând cu data de 1 aprilie 2021, a contribuabililor plătitori de impozit specific.
Căutați un avocat specializat în drept fiscal care să vă reprezinte interesele în fața A.N.A.F. în urma controlului efectuat de către aceasta?
Avocații specializați în drept fiscal de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru a soluționa orice problemă.