Modalități de dobândire a dreptului de proprietate – uzucapiune sau notarea posesiei în cartea funciară?
Cum puteți dobândi dreptul de proprietate asupra unui imobil în situația în care nu dețineți un act sau un titlu de prorprietate?
-
Prin uzucapiune
Uzucapiunea este o formă originară de dobândire a proprietății de către o persoană care nu deține nici un act sau titlu de proprietate. Practic, uzucapiunea este instituția de drept prin care un posesor, dacă îndeplinește anumite condiții prevăzute lege, printr-o procedură judiciară poate deveni proprietar.
Cu alte cuvinte, persoana care folosește imobilul și se compartă ca un adevărat proprietar are dreptul de a deveni unul, prin consolidarea unei stări de fapt într-una de drept.
IMPORTANT: Uzucapiunea poate fi constatată doar de către instanța de judecată!!!
Legea prevede faptul că uzucapiune poate fi de două feluri și anume:
-
Uzucapiunea imobiliară
Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
- a)proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
- b)a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
- c)imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
-
Uzucapiunea tabulară
Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.
Ce presupune o acțiune în realizare privind uzucapiunea?
Cererea de uzucapiune se introduce la judecătoria din circumscripția imobilului și trebuie să cuprindă:
- numele posesorului;
- data începerii posesiei;
- temeiul în baza căruia s-a introdus cererea;
- dacă exsită sau nu CF pentru imobil;
- numele fostului proprietar ( în măsura în care este cunoscut);
- la cererea instanței se poate solicita și un certificat emis de primăriei din care să rezulte că imobilul face sau nu parte din proprietatea publica a statului/UAT, precum și un certificat fiscal prin care se va face dova plătii impozitului.
Cea mai solidă probă într-un astfel de proces este proba cu martori și expertiza.
Acțiunea va fi taxată cu o taxă de timbru raportatp la valoarea imobilului.
Valoarea imobilului va fi indicată de reclamant ( uzucapant ) prin cererea de uzucapiune. Taxa de timbru va fi stabilită de instanța de judecată
Titlul de proprietate obținut în urma unui proces de uzucapiune va fi hotărârea judecătorească. În baza acestei hotărâri se va înscrie dreptul de proprietate în Cartea Funciară.
Un alt mod de dobândire a dreptului de proprietate în lipsa unui act sau unui titlu de proprietate este notarea posesiei în cartea funciară.
Mai multe detalii despre această procedură regăsiți aici: https://sauca.ro/notarea-posesiei-in-cartea-funciara-2/.
Concluzii:
- Te putem ajuta cu consultanță juridică de specialitate cu privire situația ta particulară pentru a vedea dacă îndeplinești sau condițiile prevăzute de lege pentru dobandi proprietatea prin uzucapiunea sau prin notarea posesiei în cartea funciară;
- De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune întreaga procedură;
- Ne luăm angajamentul finalizării proiectului solicitat de client într-un termen optim în raport cu rezultatul dorit;
- Ne poți contacta pentru mai multe detalii la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro.