Potrivit art. 531 alin. (1) din Codul Civil:
“(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.”
Astfel, hotararea judecatoreasca prin intermediul careia se stabileste cuantumul obligatiei de intretinere nu are caracter absolut si definitiv.
Potrivit legii, in cazul in care intervin modificari cu privire la mijloacele celui obligat la intretinere si starea de necessitate a creditorului intretinerii, se va putea diminua sau majora pensia de intretinere.
Prin urmare, daca sunteti obligat la plata pensiei de intretinere si obtineti o majorare salariala sau orice alte venituri suplimentare, veti fi obligat la majorarea pensiei de intretinere.
Cat se poate majora pensia de intretinere daca se va admite cererea dvs?
In cazul in care se va introduce o cerere de majorare a pensiei de intretinere, cunatumul intretinerii este reglementat in continuare de art. 529 din Codul Civil si anume:
“(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.”
Unde se va introduce cererea de majorare a pensiei de intretinere?
Cerere se va introduce la instanta unde se afla domiciliul minorului de la momentul introducerii cererii.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură a dreptului familiei.