CONSIDERAȚII PRIVIND LOCUL ÎN CARE SUNT ASIGURAȚI ANGAJAȚII DETAȘAȚI
La nivelul Uniunii Europene există un întreg mecanism prin care salariații unei companii dintr-o țară U.E. care sunt detașați într-o altă țară U.E. se bucură de plentitudinea drepturilor privind asigurările sociale și asigurările de sănătate, oriunde ar activa aceștia.
- Care sunt documentele la nivel european pentru a dovedi calitatea de asigurat?
Formularul A1- confirmă fatul că salariatul detașat a achitat contribuțiile sociale în țara de origine. Este emis de autoritatea de securitate socială(Casa Națională de Pensii Publice, în cazul României) din țara de origine.
Formularul S1- atestă faptul că salariatul detașat are dreptul la asistență medicală în țara în care își prestează activitatea profesională, alta decât țara de origine.
- Unde sunt considerați asigurați salariații detașați?
- Salariatul lucrează mai puțin de 25% din timpul total de muncă în țara gazdă.
În acest caz, salariatul este asigurat în țara de origine și trebuie să aibă un formular A1 valabil. Dacă salariatul lucrează de acasă în țara gazdă, legislația asigurărilor sociale și de sănătate ar putea avea niște derogări. În acest sens Comisia Europeană a adus următoarele clarificări: pentru a determina dacă activitatea în statul de reședință este substanțială trebuie luată în calcul o perioadă de referință de 12 luni.
- Salariatul lucrează mai mult de 25% din timpul total de muncă în țara gazdă.
În acest caz, salariatul este asigurat în țara gazdă și trebuie să aibă un formular A1 valabil.
În cazul detașărilor care au început înainte de perioada COVID-19 și activitatea s-a desfășurat de atunci în statul-gazdă, atunci se aplică în continuare legislația din țara de origine, conform formularului A1. Dacă însă activitatea se desfășoară în statul de origine, însemnând că angajatul lucrează de acasă, atunci se aplică legislația din țara respectivă. În al treilea caz, în care activitatea nu se desfășoară nici în statul unde e angajatorul, nici în cel de domiciliu, ci în alt stat UE, atunci formularul A1 deja obținut s-ar putea să nu mai fie valabil și este posibil ca legislația aplicabilă să se modifice
Căutați un avocat specializat în drept fiscal care să vă asiste la întocmirea documentelor privind detașarea salariaților în străinătate?
Avocații specialiști în domeniul detașării transnaționale de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot oferi consultanță juridică de specialitate în legătură cu documentele necesare detașării transnaționale, în vederea evitării răspunderii fiscale a societății dvs.