Vă aducem la cunoștință faptul că Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar a fost promulgată de Președintele României și a intrat în vigoare la data de 03.09.2023 astfel că în momentul actual ni se aplică dispozițiile prezentei legi.
Relevante în cazul nostru sunt următoarele prevederi legale din noua lege a educației.
“Art. 169
(3) Pentru a asigura echitatea şi obiectivitatea în activitatea de predare-învăţare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, având obligaţia de diligenţă să depună eforturi pentru atingerea competenţelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă şi prin programele de învăţare remedială.
(4) Pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor alin. (3), la nivelul unităţilor de învăţământ se constituie Registrul declaraţiilor de interese. Modelul Registrului declaraţiilor de interese şi procedura de declarare a intereselor se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi ” – deducem în acest caz, că punerea în aplicare a acestor dispoziții se va face începând cu data de 03.12.2023.
Din analiza acestui text legislativ rezultă în mod clar ca sunt interzise toate activitățile suplimentare desfășurate de către cadrele didactice cu elevii de la clasă, contra cost, indiferent de natura acestora, indiferent ca sunt meditații sau sunt activități de tipul after-school.
Deși în cadrul art.169 din Legea Educației se face referire la interzicerea oricăror activități suplimentare, ulterior în cadrul art. 209 din Legea Educatiei se consideră abatere disciplinara expresa doar activitatea de desfasurare a meditațiilor cu elevii de la clasă.
În sprijinul afirmațiilor noastre regasiti conținutul art. 209
(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare şi se sancţionează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune:
- d) activitatea de desfăşurare a meditaţiilor cu elevii de la propria clasă;”
În cazul în care conducerea instituției de învățământ constată existența unei abateri disciplinare, poate aplica una din sancțiunile descrise de art.210 din Legea Educației, astfel :
(1)Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a)avertisment scris;
b)reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c)suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit, pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control ori a unei funcţii didactice superioare;
d)suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale;
e)desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Astfel, încălcarea acestor dispoziții ar putea duce într-o primă etapă la acordarea unui avertisment profesorilor care încalcă respectivele obligații, putând ajunge în cel mai rău caz la sancțiunea încetării contractului individual de muncă. De menționat faptul că nu sunt precizate în ce manieră se vor aplica respectivele sancțiuni, sau dacă există un interval de repetabilitate acceptat a “comiterii” acestora.
În cadrul echipei noastre, veți găsi un avocat specializat pe aceasta ramură de drept, care vă poate ajuta cu consultanță juridică particularizată în funcție de speța dumneavoastră în vederea legalității înființării unui afterschool.
Contact us:
0756.348.899, info@sauca.ro