Intervenția în procedura de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvență
Cadrul legal al atragerii răspunderii patrimoniale
Articolul 169 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, constituie temeiul juridic pentru atragerea răspunderii patrimoniale. Conform acestuia, persoanele care au contribuit la starea de insolvență pot fi obligate să acopere pasivul debitorului, dacă se demonstrează că au săvârșit fapte precum:
- au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
- au făcut activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
- au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
- au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea. În cazul nepredării documentelor contabile către administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atât culpa, cât şi legătura de cauzalitate între faptă şi prejudiciu se prezumă. Prezumţia este relativă;
- au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
- au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
- în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori;
- orice altă faptă săvârşită cu intenţie, care a contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, constatată potrivit prevederilor prezentului titlu.
Cine poate introduce acțiunea în atragerea răspunderii patrimoniale pentru intrarea în insolvență?
Dacă administratorul judiciar ori, după caz, lichidatorul judiciar nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolvenţă a debitorului şi/sau a hotărât că nu este cazul să introducă acţiunea, aceasta poate fi introdusă de:
- Președintele comitetului creditorilor, în urma hotărârii adunării creditorilor;
- dacă nu s-a constituit comitetul creditorilor, un creditor desemnat de adunarea creditorilor;
- un creditor care deține mai mult de 50% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală.
Conform practicii instanțelor de judecată creditorii au legitimitate procesuală subsidiară, ceea ce înseamnă că pot iniția astfel de acțiuni numai dacă administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar:
- nu identifică persoanele culpabile de starea de insolvență;
- deși identifică persoanele culpabile, nu inițiază acțiunea.
! În cazul în care administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar a formulat deja acțiunea de atragere a răspunderii, creditorii nu mai pot iniția o acțiune proprie. În schimb, pot interveni în proces, în sprijinul acestuia, printr-o cerere de intervenție accesorie.
Noțiunea de intervenție accesorie
Intervenția accesorie, reglementată de Codul de procedură civilă, permite unei terțe persoane să susțină poziția unei părți principale într-un proces. Această formă de intervenție este admisibilă atunci când intervenientul are un interes direct în soluționarea litigiului în favoarea părții sprijinite. În cazul procedurilor de insolvență, creditorii pot depune o cerere de intervenție accesorie în sprijinul administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar pentru a asigura protejarea intereselor lor.
Cum vă putem ajuta?
În cazul în care aveți calitatea de creditor care deține mai mult de 50% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală și doriți să interveniți în procedura de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvență, avem avocați specializați care vă pot oferi sprijin juridic în vederea formulării unei cereri de intervenție accesorie.
Pentru asistență / reprezentare de specialitate suntem disponibili la nr. De telefon 0756 384 899 sau la adresa de e-mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 9:00 – 18:00.