Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin Decizia nr. 20/2021 ca instanța de executare ce va soluționa o contestație la executare este cea care a încuviințat executarea silita.
“[î]n interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 651 alin. (1), art. 666, art. 712, art. 714 și art. 112 din Codul de procedură civilă, instanța de executare competentă teritorial să soluționeze contestația la executare propriu-zisă formulată de unul dintre debitorii la care se referă titlul executoriu este judecătoria care a încuviințat executarea silită a acelui titlu executoriu, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.”
Au existat situații in practica in care un creditor a început executarea silita la instanța unde avea sediul/ domiciliul un debitor , iar alt debitor a formulat contestație la executare unde avea domiciliul.
In acest sens, ICCJ a decis ca doar o instanța poate soluționa contestațiile la executare, nu instanțele de judecata de la sediile/ domiciliile mai multor debitori.
Decizia încă nu este publicata in Monitorul Oficial.
Dupa publicare, decizia va deveni obligatorie.
Luati legatura cu un avocat specializat in cazuri de executare silita imediat ce primiti somatia de la executorul judecatoresc.