Instanța competentă pentru judecarea cererilor de divorț
În reglementarea actuală, procedura divorțului poate avea loc fie pe cale administrativă sau prin procedură notarială, atunci cand este vorba despre acordul partilor pentru desfacerea casatoriei, fie pe cale judiciară.
Dacă sotii apelează la procedura judiciară a divortului, respectiv aceștia se decid sa introduca cererea de divort pe rolul instantei de judecată , trebuie vazut in concret unde anume se va introduce cererea si mai precis la ce instantă judecatorească.
În acest context, sunt stabilite următoarele:
1. În ceea ce privește competența materială, cererea de divorț este de competența în primă instanță a Judecătoriei
2. În ceea ce privește competența teritorială, cererea de divorț este de competența Judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urma locuință comună a soților.
Pentru situația competenței materiale privind cererea de desfacere a căsătoriei, nu ar mai fi alte aspecte de discutat, însă în ceea ce privește competența teritorială pentru divorț există foarte aspecte de discutat. Așadar, în cazul în care soții nu au avut o locuință comună, precum și în cazul în care deși au avut o locuință comună aceștia nu mai locuiesc în circumscripția Judecătoriei în care se afla cea din urmă locuinta comuna, vom putea introduce cererea de divort la Judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta paratul. Dar ce se va intampla daca paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international? În acest caz, vom putea introduce cererea la Judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul.
Așadar, regula este că cererea de desfacere a casatoriei se va introduce la Judecatoria în circumscripția căreia se află cea din urma locuință comună a soților. Putem remarca asadar faptul ca se are in vedere locuinta comuna a sotilor, astfel ca ceea ce intereseaza pentru a putea determina efectiv instanta competenta teritorial este locul unde sotii au locuit efectiv.
ü Ce se intampla in cazul in care la data introducerii cererii sotii aveau locuinta in circumscriptia unei Judecatorii iar ulterior acestia au schimbat locuinta in alta localitate?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul foarte simplu. Pentru a se stabili competenta unei instante de judecata prezinta relevanta data cand a fost introdusa actiunea. Ulterior, faptul ca sotii au ales sa schimbe locuinta comuna nu este de natura a atrage necompetenta instatei de judecata unde a fost depusa cererea de divort.
ü Ce se intampla daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, respectiv in Romania?
In acest caz, cererea de desfacere a casatoriei partilor se va introduce la orice Judecatorie din Romania, însă ambii soti trebuie sa convina expres asupra acestui lucru. Astfel, este necesar sa existe o conventie expresa a sotilor de a alege instanta competenta teritorial. Acest acord expres al partilor poate fi exprimat in scris, iar in situatia in care litigiul este pendinte si verbal, in fata instantei de judecata, doar pana la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate.
ü Ce se intampla in cazul in care nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, respectiv in Romania si nu exista acordul expres al partilor mentionat anterior?
Raspunsul este ca in acest caz, cererea de divort se introduce la Judecatoria Sectorului 5 al Mun. Bucuresti.
ü Reclamantul are drept optiune pentru a putea introduce cererea de desfacere a casatoriei?
Raspunsul este NU, reclamantul nu are drept de optiune ci trebuie sa tina cont de ordinea si conditiile stabilite de legislatie.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură a dreptului familiei.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro