Căsătoriile încheiate în străinătate şi desfăcute prin divorţ se înscriu numai prin menţiune, pe marginea actului de naştere.
Cererea se depune la primăria / SPCLEP care are în păstrare (a înregistrat / transcris) actul de naştere, personal sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată.
Acte necesare:
- 1. Certificatul / extrasul de căsătorie, în original și copie.
Mențiunea este că Certificatele / extrasele de stare civilă emise de autorităţile din statele membre ale UE sunt scutite de apostilare. Prin urmare, nici dvs. nu trebuie să depuneți documentul apostilat.
În cazul în care pe marginea actului de naştere figurează înscrisă mențiunea de căsătorie încheiată în străinătate, fără a fi transcrisă în registrele de stare civilă române, se procedează numai la înscrierea pe marginea actului de naștere a mențiunii de divorț pronunțat în străinătate, în această situație fiind necesare doar înscrisurile referitoare la divorț (enumerate mai jos). Pentru a cunoaște această informație este necesară verificarea prealabilă de către ofițerul de stare civilă de la primăria/spclep care are în păstrare actul de naștere.
- 2.Hotărârea de divorţ definitivă, în original şi copie;
La fel ca în cazul certificatului de căsătorie, nu este necesar ca hotărârea de divort să fie apostilată.
- Traducerea legalizatăîn original, a documentelor de la pct. 1 şi 2;
- Declaraţia fostului soţ / fostei soţii / foştilor soţi,autentificată, privind numele purtat în urma divorţului (în cazul în care în timpul căsătoriei a/au purtat nume de familie diferit de cel de la naştere, iar din hotărârea de divorţ nu rezultă numele purtat în urma divorţului);
- Procură specială(după caz), în original privind depunerea documentelor pentru înscrierea menţiunilor de căsătorie şi divorţ şi eliberarea unui certificat de căsătorie cu menţiuni;
- Dacă se dorește depunerea documentelor de către o persoană împuternicită în acest sens.
În cazul în care veniți dvs. în România și doriți să vă reprezentăm noi pentru depunerea documentelor se va întocmi o procură specială autentificată însă nu este necesar ca aceasta să fie apostilată.
Procura specială şi traducerea legalizată se depun de avocat, în original.
- Copii simple:
– carte de identitate sau paşaport al titularului actului de căsătorie;
– carte de identitate împuternicit;
– certificatul de căsătorie
– certificatul de naştere.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la procedura de recunoaștere a mențiunii de divorț dintr-o țară UE, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners, vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență și reprezentare în astfel de cazuri.