In momentul in care un angajator roman decide, din motive practice sau pentru ca expertiza acestuia este necesara unui partener din strainatate, acesta trebuie sa realizeze ca procedura de detasare transnationala este una diferita de detasarea uzuala definita in Codul Muncii. Cu toate ca in Legislatia romaneasca termenul de detasare este acelasi ca si in Legislatia europeana, aceste termene nu trebuie confundate, intrucat detasarea transnationala se apropie mai mult, ca si definitie, de delegarea descrisa de art 43 si art 45 din Codul Muncii.
Ce este insa detasarea transnationala ?
Detasarea transnationala descrie de fapt situatia in care o intreprindere stabilita intr-un stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, in cadrul unei prestari de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul unui stat membru salariati cu care are deja stabilite raporturi de munca. Astfel, chiar daca motivele detasarii in sine pot varia, definitia este aceeasi si trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte legate de aceasta.
Asa cum stabilit mai inainte insa, detasarea se aseamana din punct de vedere legal cu delegarea din Codul Muncii – insa de ce spunem asta ? Ei bine, atat detasarea transnationala cat si delegarea presupun exercitarea temporara din dispozitia angajatorului, de catre salariat , a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca . Astfel, in ambele situatii salariatul isi pastreaza raporturile de munca cu propriul angajator, fara alte schimbari majore in afara de locatia propriu-zisa.
Ce este important de retinut este faptul ca pe intreaga perioada a detasarii transnationale, obligatiile de plata ale salariatului impreuna cu intocmirea pontajului , a statelor de plata , a virarii taxelor si contributiilor sociale vor fi indeplinite in continuare de angajatorul roman care a dispus detasarea, iar contractul de munca nu se suspenda in niciun caz, acesta figurand in continuare ca si salariat la angajatorul roman.
Anterior detasarii transnationale, este necesar ca angajatorul sa incheie cu salariatul un act aditional la contractul de munca. Acest act aditional va contine informatii esentiale precum :
- durata detasarii – foarte important!
- moneda in care vor fi platite drepturile salariale si descrierea drepturilor salariale
- conditiile de clima din locatia detasarii
- perioada maxima / minima de lucru si de odihna
- durata concediului de odihna
- tratamentul orelor suplimentare
- sanatatea si securitatea in munca
- masurile de protectie ale salariatului
- obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune viata in pericol , libertatea sau siguranta personala
- conditiile de repatriere
Este obligatia angajatorului roman sa se intereseze in avans care sunt principalele prevederi nationale ale statului unde are loc detasarea, pentru a stii din timp daca trebuie sa comunice vreunei autoritati detasarea salariatilor sai. Angajatorul roman va incheia o intelegere sau un contract de prestari servicii cu angajatorul din statul UE in baza caruia sa dispuna detasarea transnationala a salariatului roman.
Dupa toate acestea, angajatorul roman va fi nevoit si sa indeplineasca formalitatile necesare in vederea obtinerii certificatului A1 de la Casa de Pensii . Acest certificat este eliberat pentru o perioada maxima de 24 luni si in baza sa salariatul dovedeste ca Romania este tara in care isi are rezidenta in mod normal si isi va achita contributiile sociale pe teritoriul roman.
In cazul detasarii, certificatul A1 devine obligatoriu , in caz contrar, salariatul datoreaza contributii sociale in tara in care este detasat, situatie care poate deveni foarte complicata in mod inutil. Angajatorul roman va inregistra in Revisal durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate, sporurile, salariul, durata timpului de munca, explicand foarte clar in campul ” alte detalii ” – ” detasare in cadrul prestarii de servicii transnationale in tara … ”.
La ce trebuie sa fim atenti :
- angajatorul intocmeste lunar pontajele si statele de plata
- angajatorul roman va declara taxele si contributiile ce sunt retinute pentru salariatul roman detasat
- angajatorul roman ia masuri ca salariatii detasati sa respecte disciplina muncii , avand grija sa isi indeplineasca obligatiile contractuale fata de societatea unde s-a dispus detasarea transnationala.
Pentru mai multe detalii si pentru consultanta juridica in ceea ce priveste detasarea transnationala, conditiile si specificul acesteia, care sunt actele necesare pentru realizarea unei detasari transnatioanale, apelati cu incredere la cabinetul de avocatura Sauca&Partners din Timisoara – va vom raspunde la toate intrebarile !