Înființarea unei Asociații de proprietari în România
În situația în care locuiți/aveți proprietatea într-un spațiu comun, gestionarea acestui spațiu comun, precum și responsabilitățile colective ale fiecărui proprietar constituie aspecte esențiale pentru buna conviețuire a tuturor.
Astfel, existența unei Asociații de proprietari constituie un rol important în ceea ce privește buna orgaznizare și administrare a spațiului comun al imobilului.
-
Ce este Asociația de proprietari?
Asociaţia de proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înfiinţată în condiţiile prezentei legi.
-
Este obligatorie înființarea unei Asociații de propietari?
Nu este obligatorie, dar în contextul actual considerăm că existența unei Asociații de proprietari este absolut necesară.
-
Ce este scop are o Asociație de proprietari și de ce este benefic ca proprietarii imobilelor să opteze pentru înființarea unei astfel de Asociații?
Asociația de proprietari are ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii.
-
Cum se înființează o Asociație de proprietari?
Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor dintr-un condominiu.
Toate documentele necesare (prevăzute la punctul nr. 6 al prezentului articol) se depun la Judecătoria din circumscripția unde este situate imobilul comun, urmând ca dacă toate condițiile prevăzute de lege sunt îndeplinite, Asociația de proprietari să dobândească personalitate juridică și să fie înscrisă în Registrul Asociațiilor de Proprietari aflat la grefa Judecătoriei.
-
De ce documente aveți nevoie pentru înființarea unei Asociații de proprietari?
În momentul redactării prezentului articol (anul 2025), în vederea înființării unei asociații de proprietari aveți nevoie de următoarele documente:
– Dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 20 lei
– Proces-verbal al adunării generale, care să cuprindă toate menţiunile prevăzute de Lg. 196/2018
– Tabel convocator prevăzut de art. 15 al 2 din Legea 196/2018
– Caziere judiciare, cf. disp. art. 46 al. 6 şi 7 din Lg. 196/2018
– Statutul asociației de proprietari, adoptat în cadrul Adunării generale de constituire
– Acordul general de asociere, care să cuprindă toate menţiunile prevăzute de Lg. 196/2018
– Dovada sediului; Cartea funciară a blocului
– Acorduri individuale de asociere
– Avize de la principalii furnizori de utilităţi
– Caziere judiciare, cf. disp. art. 46 al. 6 şi 7 din Lg. 196/2018.
-
Dorești să înființezi o Asociație de proprietari însă ai nevoie de ajutor în acest sens?
Echipa Sauca&Partners te poate ajuta cu consultanță juridică de specialitate cu privire la cele mai bune sfaturi și idei în ceea ce privește înființarea unei Asociații de proprietari.
Vom discuta în concret documentele de care aveți nevoie, precum și ce membrii trebuie să aibe Asociația de proprietari.
De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune obținerea și pregătirea documentelor necesare pentru înființarea unei Asociații de proprietari, depunerea dosarului complet la instanță, precum și eliberarea documentelor finale în acest sens.
Ne luăm angajamentul finalizării proiectului solicitat de client într-un termen optim în raport cu rezultatul dorit, pentru ați începe activitatea în forma prevăzută de lege.
Ne poți contacta la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro.