Dupa ce ati primit actele in original de la ORC, trebuie sa incepeti ceilalti pasi procedurali:
- Primul pas ar fi căutarea unui contabil: serviciu externalizat( societăți de contabilitate PFA experți contabili/ contabili autorizati)
- Trebuie sa cumperi Registrele obligatorii ::
- Registrul Inventar – se poate ține și în format electronic, cu condiția să fie respectat modelul publicat în OMFP 170/2015, cod 14-1-2/b
- Registrul Unic de Control – se achiziționează de la ANAF
- Registrul Jurnal- se poate ține și în format electronic, listat din programul de contabilitate.
- Cartea Mare- se poate ține și în format electronic, listat din programul de contabilitate
- După contractarea unui contabil, acesta va avea nevoie de o procură notarială prin care să fie împuternicit să depună declarațiile fiscale necesare în format electronic și să creeze și să aibă acces la Spațiul Privat Virtual al societății.
4. Trebuie sa obții codul fiscal de la ANAF
- Trebuie sa inchei un contract de creditare , daca societatea nu are venituri si ai nevoie de fonduri .In baza acestui contract de creditare, asociatul imprumuta societatea cu fondurile necesare desfasurarii activitatii, urmand ca aceste fonduri sa fie restituite ulterior de societate.
- Daca masina asociatului/ administratorului, se foloseste pentru desfasurarea activitatii societatii, atunci va recomandam sa incheiati un contract de comodat, astfel incat sa puteti deduce 50 % din cheltuielile facute cu aceasta masina.
- Inregistrarea speciala in scopuri de TVA
Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal in urmatoarele cazuri:
- realizeaza achizitii intracomunitare (din statele membre UE) de bunuri a caror valoare depaseste plafonul de 10.000 euro (34.000 lei);
- presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului din alt stat membru este persoana obligata la plata taxei (adica este platitor de TVA) conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
- achizitioneaza un serviciu de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
- exista livrari intracomunitare de bunuri realizate de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agricultor
Daca persoana neplatitoare de TVA este obligata sa se inregistreze in scopuri speciale de TVA, aceasta inregistrare trebuie facuta INAINTE de a se efectua achizitiile/livrarile
- Taxa pe valoare adaugată (TVA) – este o taxă ce devine obligatorie din momentul în care în anul de referință, în urma facturilor emise, se depașește plafonul de 300.000 lei pe an.
- Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează si se achită trimestrial ( de exemplu: trimestrul 1 cuprinde lunile ianuarie, februarie, martie, iar impozitul aferent acestor luni se calculează, declară și achită până în data de 25 aprilie).
Dacă nu ai salariați, vei plăti impozit în cotă de 3% aplicată la veniturile facturate în fiecare trimestru.
Dacă ai cel puțin un salariat cu normă întreagă de 8 ore/zi, sau mai mulți cu norme parțiale, aceștia cumulând o normă întreagă, vei plăti impozit în cotă de 1% aplicată la veniturile facturate în fiecare trimestru.
Atentie: în cazul acesta vei plăti și contribuții salariale: CAS 25%, CASS 10%, impozit pe veniturile din salarii 10% și contribuția asiguratorie pentru muncă 2,25%, aplicate la salarul brut.
Un contabil bun care lucreaza in echipa cu un avocat te poate ajuta in activitatea societatii comerciale.