Încetarea contractului individual de muncă în perioada de probă
Ce este perioada de probă?
Perioada de probă este reprezentată de intervalul de timp în care angajatorul verifică aptitudinile profesionale ale salariatului. Adică perioada în care angajatorul verifică dacă ești potrivit sau nu cu postul respectiv.
Stabilirea perioadei de probă este facultativă, iar durata perioadei de probă este foarte importantă, întrucât în timpul ei, salariatul nu beneficiază de certitudinea unui loc de muncă în mod necesar.
Durata perioadei de proba.
Durata perioadei de probă variază de la caz la caz.
Conform Codului muncii, perioada de probă se poate stabili pentru cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zilecalendaristice pentru funcțiile de conducere.
Un aspect important este că persoanele cu handicap beneficiază de o perioadă de probă de cel mult 30 de zile.
Prevederile Codului muncii privind încetarea contractului
Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fara preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Teoretic, dacă angajatorii s-ar lua după Codul muncii, la o primă vedere aceștia, în perioada de probă, ar putea dispune încetarea contractelor individuale de muncă cu ușurință doar printr-o notificare scrisă, fără niciun fel de preaviz, în mod discreționar. Totuși, este foarte important să se consulte și doctrina și practica judiciară în acest sens.
Aspecte privind doctrina si practica juridică
Conform acestora, perioada de probă nu trebuie să deschidă ușa abuzurilor.
În acest sens, angajatorii trebuie să aibă trecute în cadrul contractului de muncă, criteriile ce vor fi analizate în cadrul perioadei de probă, astfel încât să se evalueze dacă competențele salariatului corespund cu competențele puse în obiectivul perioadei de probă stabilit de către angajator la angajare.
Astfel, încetarea CIM în perioada de probă se poate face DOAR DACĂ salariatul nu corespunde din punct de vedere profesional cu job-ul în a cărui perioadă de probă este.
Conform practicii instantelor de judecata, angajatorii nu au dreptul să inceteze contractile de munca ale salariatilor in perioada de proba, pe motive absurde sau chiar în lipsă de vreun motiv, chiar dacă aceștia se află în perioada de probă.
Datoria angajatorului
Angajatorul trebuie să specifice în mod clar care sunt aptitudinile pe care trebuie să le aibă angajatul aflat în perioada de probă. Stabilirea competenței necesare pe care trebuie să o aibă salariatul este la latitudinea acestuia.
Ce poate face instanța?
In cazul in care salariatul formuleaza actiune de contestare a deciziei de incetare a contractului de munca, instanta de judecata urmeaza sa verifice dacă salariatului i-a fost încetat contractul de muncă contrar bunei-credințe, in mod abuziv sau ca urmare a verificarii competentelor sale profesionale.
Instanța nu poate impune competențele pe care trebuie să le verifice angajatorul, fiind la latitudinea acestuia.
În situația unui eventual litigiu între salariat și angajator
Angajatorul are responsabilitatea de a dovedi că angajatul nu dispune de cunoștințele profesionale sau de aptitudinile necesare, că nu s-a adaptat la locul de muncă sau că există alte motive care justifică imposibilitatea continuării raporturilor de muncă. Astfel, angajatorul trebuie să demonstreze că nu a fost vorba de o încetare abuzivă a contractului de muncă.
Cauți un avocat specializat în dreptul muncii și litigii de muncă?
Un avocat bun de dreptul muncii îți poate oferi sprijin juridic cu privire la litigiile de dreptul muncii, concediere, salarii compensatorii, hărțuirea morală la locul de muncă, anularea unei proceduri de concediere colectivă, asistență la cercetare disciplinară.
Ne poți suna la telefon: 0756.348.899 sau ne poți trimite un e-mail: info@sauca.ro