În cazul unei abateri disciplinare, cum se poate dispune concedierea disciplinară a salariatului?
În atribuirea sarcinilor de serviciu atribuite prin fișa postului sau contractul individual de muncă, salariatul are obligația de a respecta anumite prevederi contractuale, dar și legale. Astfel, potrivit Legii nr. 53/2003, republicată – Codul Muncii, abaterea disciplinară este o faptă în legătura cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici. Pot fi considerate, astfel, abateri disciplinare: săvârșirea unei singure fapte, suficient de gravă, care să contravină prevederilor mai sus menționate, sau mai multe fapte, care privite în individualitatea nu sunt de o gravitate atât de mare, dar luate împreună aduc o atingere gravă valorilor ocrotite prin normele instituite în materie. Astfel de exemple pot fi:
- Neprezentarea în repetate rânduri la locul de muncă,
- Întârzierea la locul de muncă repetitv, fără a avea un motiv justificativ,
- Utilizarea unui limbaj necorespunzător raporturilor de muncă.
În momentul constatării unor astfel de abateri, angajatorul care dorește concedierea salariatului trebuie să urmeze procedura prevăzută de lege pentru concedierea acestuia.
Care este procedura ce trebuie urmată în cazul concedierii disciplinare?
În cazul abaterilor disciplinare, angajatorul are în sarcina sa obligația de a organiza o cercetare disciplinară înainte de a impune orice sancțiune, cu excepția avertismentului scris, care este singura sancțiune care se poate dispune fără desfășurarea unei astfel de cercetări disciplinare. Astfel, în această situație, angajatorul trebuie să dispună la nivel intern constituirea unei comisii disciplinare. Decizia angajatorului de a iniția ancheta disciplinară a salariatului și de a numi membri comisiei este un act obligatoriu, care trebuie consemnat, fără nicio concesie, în formă scrisă.
Următorul pas este convocarea la cercetarea disciplinară. Această convocare presupune invitarea salariatului de către angajator, prin intermediul unui înscris, la o audiere oficială de către comisia disciplinară, în cadrul căreia se vor discuta presupusele fapte de abateri disciplinare. Înscrisul prin care salariatul este înștiințat trebuie să cuprindă toate faptele pentru care salariatul este convocat, precum și toate mijloacele de probă ce vor fi utilizate în timpul cercetării disciplinare, pentru a se respecta dreptul salariatului la pregătirea unei apărări reale și efective. În cazul în care convocatorul nu conține aceste mențiuni, acesta este lovit de nulitate. Discuțiile ce au loc în cadrul cercetării disciplinare, vor fi consemnate la finalul acesteia într-un proces verbal, care trebuie asumat prin semnătură de ambele părți.
După încheierea cercetării disciplinare, comisia de cercetare disciplinară va întocmi un raport final cu privire la cercetarea disciplinară și propunerea de sancțiune disciplinară. În baza acestui raport, angajatorul va emite decizia de concediere, ca sancțiune disciplinară. Aceasta trebuie să fie îmbrace forma scrisă și să fie motivată atât în fapt cât și în drept.
Ce se întâmplă în cazul în care angajatorul nu respectă prevederile imperative în ceea ce privește procedura de sancționare disciplinară?
Într-o astfel de situație, salariatul care a fost concediat fără respectarea prevederilor în materie, are mai multe opțiuni la îndemână. Mai exact acesta poate solicita, prin intermediul unei cereri de chemare în judecată în fața instanței competente:
- Repunerea în funcție,
- Plata retroactivă a salariilor aferente perioadei în care decizia de concediere, emisă în mod nelegal, și-a produs efectele,
- Daune morale pentru prejudiciul produs prin această decizie.
Vă regăsiți într-o astfel de situație? Echipa de avocați Saucă&Partners este formată din 5 avocați cu peste 18 ani experiență în litigii pe dreptul muncii și hărțuire morală la locul de muncă, care vă pot ajuta.