Legea definește coproprietarea ca fiind situația în care două sau mai multe persoane au în proprietate comună un bun, mobil sau imobil, indiferent de cine are posesia sau detenția acelui bun.
Coproprietatea este de mai multe feluri și naturi. Unele coproprietăți nu pot fi împărțite decât amiabil,voluntar. Unele coproprietăți nu pot fi împărțite în mod valabil decât prin acte autentice.
Coproprietatea imobilelor nu poate fi împărțită decât prin acte autentice notariale ori judiciare, orice act de partaj cu privire la imobile, indiferent de forma lui scrisă este nul absolut și deci nu are nici o valoare juridică.
Partajul se face cu toți coproprietarii. Astfel, nu se poate partaja bunul doar cu unuii dintre coproprietari.
Partajul presupune stabilirea bunului ori bunurilor partajabile, stabilirea coproprietarilor, stabilirea cotelor stabilirea valorii bunului/bunurilor, și în faza finală stabilirea modului de partajare propriu-zisă.
Partajarea propriu-zisă are 3 moduri:
- Partajarea fizică/în natură
- Partajarea prin atribuire
- Partajarea prin vânzarea bunului cu împărțirea prețului obținut.
Partajarea fizică sau în natură este acea împărțire ce are loc doar dacă bunul poate fi utilizat în mod normal și la capacitate funcțională normală de către fiecare proprietar, după diviziune. Partajarea fizică presupune așadar bunuri divizibile și normal utilizabile după împărțirea lor în natură.
Partajarea prin atribuirea bunului unuia dintre coproprietari și plata către ceilalți coproprietari a unei sulte ce reprezintă contravaloarea cotei fiecăruia este cel mai des mod de partajare. Este modul de partajare folosit când partajarea fizică este imposibilă, ori când nu se dorește partajarea fizică. În mod uzual cel care are posesia ori folosința bunului, și dorește atribuirea lui în totalitate, le cere celorlalți coproprietari proprietatea exclusivă în schimbul plății către ei a valorii cotei lor. Acest mod de partajare este posibil chiar dacă părțile nu doresc amiabil acest lucru dar instanța decide în acest sens.
Partajarea prin vânzarea bunului este modalitatea prin care bunul este vândut in mod voluntar sau silit.
Prețul obținut din vanzare se distribuie către proprietari conform cotelor lor din coproprietate. Vânzarea bunului intervine când nici unul nu dorește atribuirea lui, ori când cel care a dorit atribuirea nu a plătit sultele celorlalți în termenul dat de instanță.
Cele 3 moduri de partajare pot fi obținute de coproprietar în 2 modalități: amiabil ori judiciar.
Un avocat specializat care se ocupă de astfel de situații din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu privire la iesirea din indiviziune și vă poate oferi consultanță juridică pentru a rezolva problema cu succes.