Cum puteți proceda în cazul în care ați încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare , ați achitat prețul întreg și urmează să se încheie contractul de vânzare-cumpărare, însă promitentul-vânzător refuză înceierea acestuia?
Într-o astfel de situație, dacă v-ați îndeplinit toate obligațiile cumpărătorului din promisiune ( acest aspect se verifică strict pe promisiune de către avocat) se merge în instanță – instanța competentă fiind Tribunalul după valoarea litigiului pentru pronunțarea unei hotărâri ce ține loc de contract autentic.
Pașii ce trebuie urmați pentru a avea o soluție favorabilă sunt următorii:
1 ) Se transmite o notificare către promitentul-vânzător prin executorul judecătoresc, prin care se invită la notar într-o dată și la ora sigură pentru semnarea contractului final de vânzare-cumpărare.
Se menționează în notificare să prezinte ( promitentul-vânzător) notarului cu 5 zile înainte de tranzacție toate documentele necesare.
În acest sens se discută în avans cu un notar anume, dacă poate în acea zi și la ora, ce sunt trecute în notificarea transmisă.
Dacă promitentul vânzător nu se prezintă la notar, acesta eliberează un document : Încheierea de certificare a unei situații în care menționează ca nu s-a prezentat vânzătorul și din care reiese că din culpa lui nu s-a încheiat contractul.
2 ) Se face acțiunea în instanță
Se plătește taxa judiciară la valoare, în funcție de valoarea imobilului și prevederilor Ordonanție 80/2013, fiind o acțiune evaluabilă în bani
În situația în care clienții doresc banii înapoi + penalități +rezoluțiunea , se plătește taxa judiciară de 2 ori la valoarea / o dată pentru bani / o dată pentru rezoluțiune.
Ulterior, după ce se depune acțiunea la Tribunal, se va solicita de la Tribunal un certificat de grefă.
Cu certificatul de grefă se merge la cartea funciară și se cere notarea procesului în cartea funciară.
Astfel, prin notarea procesului, evitați situația unei vânzări a imobilului.
Dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul de vânzare trebuia încheiat ( trebuie verificată data când trebuia încheiat și calculate 6 luni). Este foarte important de avut în vedere acest aspect.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură de drept și vă va sfătui în ceea ce privește alegerea celei mai bune variante pentru situația dumneavoastră.