Ghidul privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă
Din luna aprilie a anului 2024, toți angajatorii au obligativitatea de a implementa la nivel intern, un Ghid de prevenire și combatere a fenomenului de hărțuire la locul de muncă.
Care sunt pașii pe care îi va presupune parcurgerea acestei proceduri în cadrul intern al angajatorului?
Salariatul ce se consideră hărțuit, are la dispoziție 2 variante, după cum urmează:
- Procedura informală.
Această variantă presupune o alternativă simplificată de rezolvare a problemelor întâlnite de angajat.
Procedura informală presupune ca persoana hărțuită să apeleze la o terță parte (de ex. superiorul ierarhic al presupusului hărțuitor), prin intermediul căreia să încerce rezolvarea amiabilă a problemei întâlnite.
Această variantă este facultativă și nu exclude posibilitatea angajatului de a apela la procedura formală sau la orice altă procedură legală/judiciară.
- Procedura formală.
Această variantă este pusă în aplicare prin intermediul unei persoane responsabile/comisii de soluționare a sesizărilor și presupune parcurgerea unor etape bine definite de către Ghidul privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, după cum urmează:
- Depunerea plângerii;
- Întocmirea raportului de caz;
- Cercetarea efectivă a faptelor sesizate de către salariat;
- Soluționarea plângerii prin întocmirea unui raport final ce va detalia investigațiile, constatările și măsurile propuse în scopul îmbunătățirii situației.
Parcurgerea procedurii formale de către un salariat, nu exclude posibilitatea acestuia apela la orice altă procedură legală/judiciară disponibilă în scopul rezolvării problemelor sale.
Obligativitatea adoptării Ghidului privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, de către angajatorii din România, nu presupune înlocuirea unor proceduri legale/judiciare deja existente, ci presupune oferirea unei posibilități suplimentare angajaților, în scopul rezolvării eficiente și facile a cazurilor de hărțuire.
Pentru consultanță de specialitate în materia implementării unei proceduri de combaterea hărțuirii la locul de muncă, cabinetul de avocatură Saucă&Partners are în echipa sa avocați specializați ce vă sunt disponibili la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.