In practica instantelor de judecata se pune in discutie daca garantia de buna executie din insolventa este o creanta curenta ce se restituie cu prioritate sau este o creanta chirografara ce se inscrie pe tabelul preliminar si se plateste conform ordinii de distribuire.
Din punctul nostru de vedere, garantia de buna executie trebuie tratata ca fiind o creanta curenta si trebuie restituita conform documentelor de plata .
Garantia de buna executie :
- NU este in contul unic de insolventa
- nu este in proprietatea societății debitoare
- nu se poate distribui altor creditori, conform planului de reorganizare,
- are o destinație specifica ”garantie de buna executie ”constituita de subscrisa societate
- nu se poate folosi pentru alte plăti curente ale societății in insolventa
- nu este înregistrată in contabilitatea societății debitoare ca fiind suma creditoare, care sa fie disponibila spre plata
Această eliberare a garanției de bună execuție nu este legată doar de emiterea procesului verbal de recepție (acesta fiind doar un act premergător), ci eliberarea are loc la momentul emiterii acordului scris de eliberare a garanției (adresa Beneficiarului către instituția bancară a Liderului asocierii), act ce consfințește nașterea creanței.
Doar în acest moment se naște creanța ce face obiectul prezentei spețe și acesta constituie un moment ulterior deschiderii procedurii de insolvență.
Calitatea de creditor curent rezulta din prevederile art. 5 pct. 21 din Legea nr. 85/2014, prin creditor îndreptăţit se înţelege „creditor cu creanţe curente sau creditor curent este acel creditor ce deţine creanţe certe, lichide si exigibile, născute in timpul procedurii de insolventa, si care are dreptul de a i se achita cu prioritate creanţa, conform documentelor din care rezulta”
Totodată, potrivit art. 102 alin. (6) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, „Creanţele născute după data deschiderii procedurii, in perioada de observaţie sau in procedura reorganizării judiciare vor fi plătite conform documentelor din care rezulta, nefiind necesara înscrierea la masa credala. Prevederea se aplica in mod corespunzător pentru creanţele născute după data deschiderii procedurii de faliment.”
In practica instantelor de judecata s-a retinut ca sumele constituite cu titlu de garanție de buna-execuție NU fac parte din activul societății in insolventa. Garanția de buna execuție este un instrument de garantare, prin care beneficiarul contractului are la dispoziție o garanție certa care ii protejează de riscul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor contractuale asumate de executant prin contract.
Garanţia de buna execuţie s-a constituit ca urmare a reţinerilor făcute din facturi cu scadentele anterioare datei deschiderii procedurii, dar dreptul de a cere restituirea garanţiilor de buna execuţie se va naşte in timpul procedurii, fiind o creanţa curenta.
Suma care constituie garanţia nu aparţine averii debitoarei, nu a fost niciodată in averea acesteia, fiind doar indisponibilizata la dispoziţia acesteia, astfel ca obiectul garanţiei, respectiv suma constituita ca atare, nu poate fi distribuita altor creditori din procedura insolventei, ci trebuie sa fie eliberata la cererea executantului, atunci când sunt întrunite condiţiile contractuale.
Garanţia de buna execuţie are regim juridic distinct de celelalte creanţe, întrucât beneficiarul nu se bucura de atributele proprietăţii, fiind un simplu detentor precar care păstrează provizoriu aceste sume distincte de celelalte creanţe deţinut.
Detentorul precar este persoana care deține un bun, stăpânindu-l fără intenția sau voința de a efectua aceasta stăpânire pentru sine, de a se comporta cu privire la bun ca proprietar sau ca titular al altui drept real.
Echipa noastra are avocati cu experienta in domeniul insolventei si va putem sfatui sa luati cele mai bune decizii privind afacerea dvs.