Indemnizațiile de deplasare sunt de următoare tipuri:
1.Detașare
2.Delegare
3.Mobilitate
- Indemnizația de detașare
Reprezintă actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, pentru a executa lucrări de serviciu în interesul acestuia. Felul muncii prestate se va modifica doar în situații de excepție și doar cu consimțământul exprimat in mod expres al angajatului, conform Codului Muncii .
Prin HG nr.714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului ne sunte prezentate informații despre acest timp de indemnizație și anume:
„(1) Persoana detașată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare în cuantum de 20 lei/zi.
(2) Persoanei detașate într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă și care nu se poate înapoia la sfârșitul zilei de lucru i se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care este detașată, în clădiri ori în spații închiriate de aceasta în condițiile legii”.
În cazul în care detașarea este realizată pentru prestarea de servicii transnaționale, avem o reglementare specială prevăzută în Legea nr. 16/2017, prin care se transpun la nivel național reglementări europene și se stabilește noțiunea de remunerație minimă în statul de deplasare. De asemenea se reglementează situațiile de detașare și excepțiile.
- Indemnizația de delegare
Reprezintă actul prin care se exercită temporar din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă. Condițiile și modul de exercitare al delagării sunt reglementate potrivit prevederilor din Codului muncii: „Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”.
Prin HG nr. 714/2018 sunt prevăzute urmatoarele:
„ (1) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea.
(2) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă și care nu se poate înapoia la sfârșitul zilei de lucru beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din:
- a) o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea;
- b) o alocație de cazare, în cuantum 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să își acopere cheltuielile de cazare (…)
(5) Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării dispuse pentru o perioadă mai lungă de o zi, nu se acordă alocație zilnică de cazare, iar indemnizația de delegare se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore”.
- Indemnizația de mobilitate
Părțile au posibilitatea inserii unei clauze de mobilitate în contractul individual de muncă, prin care stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. Salariatul va beneficia de prestaţii suplimentare în bani sau în natură – indemnizația de mobilitate, conform condițiilor stabilite în Codul muncii.
Diferența dintre această indemnizație si celelalte două prezentate în actualul articol , este faptul că în acest caz nu ne mai referim la dispozițiile reglementate într-un act normativ ci doar la înțelegerea dintre părți.
Regimul fiscal, uniformizat și raportat la cele două plafoane diferite, precum și metodele de calcul îl găsiți actualizat în articolele anterioare.