MODIFICAREA LEGII EXPROPRIERII PENTRU CAUZĂ DE UTILITATE PUBLICĂ. AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE
În data de 13 noiembrie 2020 a fost publicată Legea cu nr. 252 din 2020 care introduce un nou alineat la art. 5 din Legea cu nr. 33 din 1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
Astfel, după noua modificare, actualul act normativ are următoare configurație:
„(2)Lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major”.
Pentru a decela conținutul acestei schimbări normative, trebuie să apelăm la legislația urbanismului și a construcțiilor, astfel: pentru obținerea unei autorizații de construire, solicitantul acesteia trebuie să parcurgă o procedură prealabilă de obținere a mai multor avize, de asemenea este necesar obținerea unui punct de vedere al autorității competente pentru protecția mediului în vederea confirmării sau infirmării necesității de a parcurge procedura evaluării impactului asupra mediului.
În cazul în care autoritățile abilitate vor considera că proiectul supus spre aprobare ar avea avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, atunci solicitantul va obține un aviz negativ. Totuși, există și o excepție de la această regulă, instituită prin art. 18 alin.(5) din Legea cu nr. 292 din 2018:
„Prin excepţie de la prevederile alin. (4), autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite acordul de mediu doar pentru proiectele care trebuie realizate din considerente imperative de interes public major, inclusiv de ordin social sau economic, şi în lipsa unor soluţii alternative la acestea, însă numai după stabilirea măsurilor compensatorii necesare pentru a proteja coerenţa reţelei Natura 2000”.
Din pricina noilor modificări legislative, procedura de autorizare a anumitor proiecte, ce sunt considerate de interes public major, se va desfășura cu celeritate. Însă, ignorarea avizului autorității abilitate pentru protecția mediului nu va rămâne fără consecințe. Suntem nerăbdători să observăm discuțiile din spațiul public generate de aceste modificări însemnate.
Reiterăm cu acest prilej faptul că prin expropriere se realizează trecerea forțată a unui bun imobil din proprietatea privată în proprietatea publică, în vederea executării unor lucrări de utilitate publică. Exproprierea impune plata unei despăgubiri prealabile și echitabile, tocmai pentru că persoana în cauză este lipsită de dreptul său de proprietate.
Avocații specializați în drept administrativ și drept imobiliar de la SAUCĂ & PARTNERS sunt pregătiți să vă ofere asistență juridică în orice problemă legată de noile modificări legislative.