In ultimele 4 luni, clienții au apelat la serviciile noastre cu spete relativ similare si ne-au solicitat sa ii asistam in procedura de contestație la executare.
In toate cazurile , contractele de credit erau încheiate acum 9 -12 ani, creditele erau scadente de ani de zile , iar instituția bancara nu comunicase notificări de plata sau alte somații de plata.
Iar, acum in 2021, clienții primiseră somație de executare de la o instituție non bancara, de la un recuperator de creanțe.
In toate cazurile trecuseră peste 5 ani de la ultima informare primita de la instituția bancara.
In aceasta perioada , nu se întâmplase absolut nimic.
In toate cazurile am recomandat clienților sa formulam contestație la executare prin care am invocat prescripția executării silite, am invocat faptul ca in aceasta perioada nu a existat niciun act de întrerupere a prescripției.
in aproape toate spetele pe care le-am analizat, notificarea de cesiune a creanței nu era comunicata debitorului sub nicio forma, cu încălcarea Codului Civil.
Conform art. 1578 din Codul Civil „(1) Debitorul este ţinut să plătească cesionarului din momentul în care: a) acceptă cesiunea printr-un înscris cu dată certă; b) primeşte o comunicare scrisă a cesiunii, pe suport hârtie sau în format electronic, în care se arată identitatea cesionarului, se identifică în mod rezonabil creanţa cedată şi se solicită debitorului să plătească cesionarului. În cazul unei cesiuni parțiale, trebuie indicată și întinderea cesiunii”.
Si in situațiile in care notificarea de creanța era comunicata, aceasta comunicare NU întrerupe prescripția.
Conform prevederilor art. 2517 din Codul civil :”Termenul prescripției este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.„
Termenul de prescripție a executării silite este de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel , conform art. 706 alin. 1 codul de procedura civila şi începe să curgă de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită, conform alin. 2 al aceluiași articol.
Conform art. 709 din Codul de procedura civila, cursul prescripției se întrerupe în următoarele cazuri:
- pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligației prevăzute în titlul executoriu ori a recunoașterii, în orice alt mod, a datoriei;
- pe data depunerii cererii de executare, însoțită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
- pe data depunerii cererii de intervenție în cadrul urmăririi silite pornite de alți creditori;
- pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare; –
- pe data depunerii cererii de reluare a executării; –
- în alte cazuri prevăzute de lege.
Recomandam clienților sa nu ignore actele de executare silita ce le primesc de la executorul judecătoresc.
Termenul de contestație la executare silita este de 15 zile din momentul primirii somației sau din momentul primirii popririi .