Excluderea asociatului dintr-o societate- Notiuni importante de stiut
Excluderea unui asociat din societate este un subiect mai rar întâlnit, dar în același timp este și un subiect complicat întrucât cazurile de excludere sunt foarte greu de pus în practică.
Care sunt cazurile de excludere a unui asociat din societate? Care este cadrul legal prevăzut în Legea nr. 31/1990?
Conform art. 222 din Legea societăților comerciale și anume Legea nr. 31/1990, asociatul se poate exclude în următoarele situații:
- a)asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
- b)asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
- c)asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 si 82;
- d)asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Astfel, aceste prevederi menționate mai sus se aplică asociaților care urmează să fie exclusi dintr-o societate cu raspundere limitata, in nume colectiv sau in comandita simpla. Mai mult acestea se aplica si in cazul societatii in comandita pe actiuni.
Cazurile de excludere a unui asociat prevăzute la art. 222 din Legea nr. 31/1990 se aplică și în cazul unui acționar din cadrul societăților pe acțiuni sau a acționarilor comanditari din societățile în comandita pe acțiuni?
Raspunsul este NU. Excluderea pentru astfel de societăți NU este posibilă pentru că legea nu permite acest lucru. Precum și instantele de judecată subliniază faptul că excluderea acționarilor din societăți este inadmisibilă.
Asociatul exclus va avea dreptul la vreo despăgubire?
Raspunsul la această întrebare este dat de prevederile art. 224 din Legea nr. 31/1990 care stipulează că asociatul exclus nu are dreptul la o parte proporţională din patrimoniul social, ci numai la o sumă de bani care să reprezinte valoarea acesteia. În ceea ce priveşte suma care îi revine asociatului exclus, ea poate fi stabilită prin acord cu ceilalţi asociaţi sau, în caz de neînţelegere, prin instanţa de judecată.
Asociatul exclus raspunde pentru pierderi si beneficiaza de drepturi pana in ziua excluderii, insa nu ii pot profita acele drepturi decat in ziua in care se vor repartiza conform actului constitutiv.
Asociatul exclus va avea vreo obligație față de terți?
Raspunsul este DA. Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru acele operatiuni efectuate de societate pana la ramanerea definitivă a hotararii de excludere.
Dacă vă confruntați cu problema excluderii asociatului dintr-o societate, este foarte important sa luati legatura cu un avocat specializat in drept societar și astfel veti rezolva problema cu succes.
Cauti un avocat specializatt pe ramura dreptului societar?
Un avocat specializat din cadrul cabinetului de avocatura Sauca&Partners, va poate oferi toate informatiile necesare.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de drept societar, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro