Cunoști care sunt etapele adoptării contractului colectiv de muncă la nivel de unitate? Fie că ești angajator sau salariat, este util să fii informat cu privire la aceste aspecte. Noi îți vom explica pe scurt ce este, cum se negociază și cum se înregistrează contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.
Prevederi legale
Conform art. 229 alin. (1) din Codul Muncii, contractul colectiv de muncă este convenția încheiată în formă scrisă între angajator sau organizația patronală, pe de o parte, și salariați, reprezentați prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă.
Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 de salariați.
Legea stabilește doar obligativitatea începerii negocierii colective, iar nu și obligativitatea încheierii și semnării unui asemenea contract.
Angajatorul trebuie să pună la dispoziția reprezentanților salariaților o gamă largă de documente, pentru ca aceștia să poată negocia în cunoștință de cauză: perspectivele de evoluție economico-financiară; măsurile preconizate pentru personal; organizarea în următoarea perioadă a programului și timpului de lucru; măsurile propuse în caz ce transfer de unitate; aspecte ce țin de sănătatea și securitatea în muncă.
Contractul colectiv de muncă trebuie să expliciteze în mod obligatoriu următoarele aspecte: măsurile adoptate pentru consilierea și evaluarea profesională a angajaților; măsurile privind armonizarea vieții de familie cu obiectivele profesionale; timpul de lucru; timpul de odihnă; modalitățile de informare și consultare a salariaților.
Acesta se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni și mai mare de 24 de luni, cu excepția situației în care contractul colectiv de muncă se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate. Părțile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, o singură dată, cu cel mult 12 luni.
Clauzele contractului pot fi modificate pe parcursul executării lui, în condițiile legii, ori de câte ori toate părțile îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă convin acest lucru. Modificările aduse contractului colectiv de muncă se consemnează într-un act adițional semnat de toate părțile care au încheiat contractul, se comunică în scris depozitarului la care a fost înregistrat (Inspectoratul Teritorial de Muncă) și devin aplicabile de la data înregistrării sau de la o dată ulterioară, potrivit convenției părților.
Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părți. Neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul colectiv de muncă atrage răspunderea părților care se fac vinovate de aceasta. Dacă salariații constată încălcări ale prevederilor legale privitoare la contractul colectiv de muncă, aceștia pot declanșa un conflict de muncă, care se poate solda chiar cu grevă.
Care sunt însă etapele concrete ce trebuie urmate de către angajator pentru inițierea negocierilor colective obligatorii?
Există 6 etape obligatorii ce vor trebui parcurse de către o societate aflată în situația descrisă mai sus și anume:
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
- Afișarea intenției de negociere colectivă și de semnare a unui contract colectiv de muncă.
- Stabilirea reprezentanților salariaților, care vor apăra interesele salariaților la negocieri.
- Convocarea reprezentanților salariaților aleși. Reprezentanții salariaților trebuie să fie convocați cu cel puțin 15 zile înainte de prima întrunire cu angajatorul.
- Negocierile efective dintre părți. Negocierea colectivă nu poate dura mai mult de 45 de zile calendaristice, doar cu acordul părților.
- Semnarea contractului colectiv de muncă și a documentației aferente. Dacă părțile nu ajung la un consens, nu se semnează contractul colectiv de muncă.
- Înregistrarea contractului colectiv de muncă, în cazul în care părțile ajung la un consens, la Inspectoratul Teritorial de Muncă competent.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Atenție! Există anumite probleme frecvente în relația cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă, care pot fi prevenite de către un angajator prudent:
- asigurați-vă că persoana care negociază din partea angajatorului are o împuternicire expresă în acest sens; ✔
- asigurați-vă că, dacă angajatorul a avut anterior contract colectiv de muncă, acesta a încetat; ✔
- asigurați-vă că toate elementele negociate se regăsesc expres și în conținutul proceselor-verbale de ședință. ✔
Vrei să dai startul negocierilor colective și nu știi de unde să începi? Noi te putem ajuta! Contactează un avocat bun de dreptul muncii din cadrul echipei Saucă&Partners.
Asistăm clienții pas cu pas în întregul proces de negociere și adoptare a contractului colectiv de muncă, pregătim, adaptăm și depunem întreaga documentație de care ai nevoie pentru a implementa acest document intern cu succes.
Ne poți găsi la nr. de telefon (+40) 756 348 899 sau la adresa de e-mail info@sauca.ro. Urmăriți-ne în continuare pe www.sauca.ro și pe profilul de Facebook și Instagram (@sauca.partners17) al cabinetului.
Articol redactat de avocat colaborator Ana-Maria Popescu