Ce faci daca esti hartuit la locul de munca? Ai nevoie de o consultanta juridica? Apeleaza la specialisti in dreptul muncii cu experienta .
Hărțuirea morală la locul de muncă reprezintă o problemă , care în ultima perioadă de timp, prinde o amploare din ce în ce mai mare, afectând un număr semnificativ de persoane salariate, afectându-le starea acestora de sănătate fizică, cât și psihică. Este un fenomen care poate lua diverse forme, cum ar fi spre exemplu:
- adresarea de cuvinte jignitoare,
- gesturi menite a aduce atingere încrederii în sine a salariatului,
- izolarea salariatului față de ceilalți salariați,
- nerespectarea programului de lucru,
- nerespectarea orelor necesare de odihnă zilnică,
- neasigurarea resurselor necesare pentru desfășurarea activității, etc.
Hărțuirea morală la locul de muncă se concretizează într-un comportament repetitiv format din mai multe acte, care, privite singular, nu ar putea fi considerate hărțuire. Din acest motiv, pentru a putea determina dacă sunteți victima hărțuirii morale la locul de muncă, un avocat specializat pe dreptul muncii din echipa noastră vă poate ajuta să determinați dacă purtarea posibilului agresor la adresa dumneavoastră se încadrează în sfera hărțuirii morale, echipa Saucă&Partners având 6 avocați specializați în dreptul muncii.
În cadrul consultației juridice, unul din cei 6 avocați specializați în hărțuirea morală la locul de muncă vă va prezenta opțiunile pe care le aveți pentru rezolvarea acestei probleme ce vă afectează atât calitatea vieții profesionale, cât și a celei personale, explicându-vă atât procedura în fața instanței de judecată, cât și cea din fața Consiliului Național pentru Combatea Discriminării.
Persoana care se consideră discriminată sau că a fost victima hărțuirii morale la locul de muncă se poate adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în termen de 1 an de la data când a fost săvârșit actul/actele de discriminare sau de hărțuire morală sau de la data când ar fi putut să ia cunoștință de acestea.
În cazul în care petiția nu poate fi formulată în termenul de 1 an în care poate fi adresată petiția Consiliului, persoana vătămată în drepturi în urma acestor acțiuni din partea colegilor de la locul de muncă sau chiar al angajatorului se poate adresa instanțelor de judecată în termenul general de prescripție de 3 ani.
În ceea ce privește sancțiunile aplicabile de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, acesta poate dispune doar:
- Amenda contravențională;
- Obligarea persoanei găsite vinovate la publicarea în mass-media a unei părți din hotărâre;
- Restabilirea situației anterioare discriminării sau anularea situației create prin discriminare.
În cazul în care considerați că sancțiunile pe care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminări le poate aplica pentru recunoașterea și protecția dreptului dumneavoastră la un climat favorabil pentru desfășurarea activității profesionale nu sunt îndestulătoare pentru protejarea drepturilor dumneavoastră născute din raporturile de muncă și repararea prejudiciului adus prin actele repetate de hărțuire exercitate în cadrul acestor raporturi de muncă, aveți deschisă calea formulării unei acțiuni pe rolul instanțelor de judecată, acțiunea putând fi formulată în termen de 3 ani de la data încetării actelor de hărțuire morală.
În cazul în care instanța pe rolul căreia se află soluționarea cauzei constată din probatoriul administrat și încuviințat de către aceasta prezența unui comportament ce poate fi clasificat drept hărțuire morală la locul de muncă va putea dispune:
- Încetarea actelor de hărțuire morală,
- Restabilirea situației anterioare. În această situație, în cazul în care ați fost concediat abuziv ca urmare a hărțuirii morale, prin restabilirea situației anterioare se înțelege repunerea în funcția ocupată la fostul angajator, cu plata retroactivă a salariilor cuvenite pentru întreaga perioadă cât și-a produs efectele decizia de concediere abuzivă.
Spre deosebire de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, instanța de judecată va putea obliga autorul actelor de hărțuire morală la acoperirea prejudiciului produs ca urmare a acestei conduite prin plata unor daune morale, concretizate într-o sumă de bani, ce variază de la caz la caz.
Este foarte important de reținut faptul că, în cazul introducerii unei acțiuni pe rolul instanțelor de judecată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării poate fi chemat în garanție pentru asigurarea unei mai bune protecții acordate drepturilor noastre izvorâte din raporturile de muncă.
In momentul de față, datorită dezvoltării continue a acestui fenomen în rândul salariaților, pe rolul instanțelor de judecată se află tot mai multe litigii care au ca obiect hărțuirea morală la locul de muncă.
Cauți un avocat specializat pe dreptul muncii? Esti hartuit la locul de munca si cauti solutii sa scapi ?
În cadrul societății noastre, avem avocați specializați în dreptul muncii care îți pot oferi sprijin juridic cu privire la concediere, salarii compensatorii, hărțuirea la locul de muncă.
Ne puteti suna la 0756 384 899 sau ne puteti trimite un email cu solicitarea dvs la adresa de e-mail info@sauca.ro.
Suntem transparenti si va vom indruma conform experientei ce o avem si conform prevederilor legale aplicabile