În cazul salariaţilor care prestează activitatea de şoferi în traficul internaţional de marfă, aceştia au dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare precum şi la o indemnizaţie de delegare – diurna,
Atât timp cât angajaţii prestează activitatea de şoferi în transport internaţional de marfă, le sunt aplicabile prevederile art. 9 din Legea nr. 16/2017, potrivit cărora în cazul lor se aplică doar prevederile art. 44 al. 2 din Codul muncii si nu poate exista o limitare in timp, având în vedere că prin natura profesiei lor şoferii din transportul internaţional de marfă lucrează în cea mai mare parte a timpului de lucru în afara ţării.
Termenul de 60 zile este aplicabil doar pentru delegarea unilaterala, fara acordul salariatului.
Nu exista nicio prevedere legala care sa menționeze durata maxima a delegarii intr-un an calendaristic,sau faptul ca delegarea angajaţilor NU poate sa fie o situatie permanentă,ceea ce ar determina impozitarea diurnei.
Societatile ce efectueaza transport international trebuie sa aiba la dosarul de personal toate actele cerute de lege, care sa dovedeasca delegarea, respectiv contractul de munca cu loc fix, act aditional de delegare si ordin de deplasare externa.
Daca ati primit o invitatie la controlul fiscal pentru verificarea diurnelor , ia legatura cu un avocat pentru a te ajuta si pentru a te asista inca de la inceput.