Facilitățile fiscale au fost instituite în favoarea persoanelor juridice de drept public sau privat (cu excepțiile prevăzute prin actul normativ) prin OG nr. 6/2019, pentru a se evita deschiderea procedurii insolventei si in încercarea de a se ajuta societatile .
Posibilitatea a devenit accesibilă debitorilor care aveau obligații bugetare principale sau accesorii, restante la data de 31 decembrie și care nu erau achitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală.
Având in vedere contextul actual, au devenit necesare adaptări multiple ale condițiilor în care operează eșalonarea obligațiilor fiscale.
Într-o primă etapă, OG nr. 4/2022 a modificat termenul până la care se poate depune solicitarea de restructurare, respectiv până la data de 31 iulie 2022, sub sancțiunea decăderii .
Prin OG nr. 11/2022, în vigoare începând cu data de 3 februarie 2022, a fost modificat Codul de procedură fiscală, indicându-se la art. 186 alin. (1) lit. c) că „debitorul care se află în procedura insolvenţei şi doreşte eşalonarea la plată poate solicita această înlesnire la plată cu condiţia ca până la data emiterii deciziei de eșalonare la plată să iasă din procedura insolvenţei”.
Suplimentar introducerii posibilității de eșalonare a obligațiilor fiscale pentru societățile aflate în insolvență, OG nr. 11/2022 abrogă art. 186 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură fiscală și instituie astfel posibilitatea de eșalonare la plată a datoriilor constând în sume pentru care s-a stabilit răspunderea potrivit legii insolvenței.
In lege nu se menționează daca se aplica pentru creanțele anterioare deschiderii procedurii sau creanțelor curente.
Echipa noastră va sta la dispoziție pentru sfaturi si strategii de dreptul insolventei.