De multe ori în practică în momentul în care un consumator încheie un contract online cu un profesionist intervine situația în care cel dintâi dorește să își retragă respectivul consimțământ în funcție de diverse motive.
Potrivit dispozițiilor europene privind drepturile consumatorilor, cei ce dețin calitatea de consummator se pot retrage din contractele la distanță și în afara spațiului comercial în termen de 14 zile de la livrarea bunurilor sau de la încheierea contractului de prestări servicii, sub rezerva anumitor excepții, fără nicio explicație sau costuri suplimentare.
Este suficient să completeze un formular de retragere standard pus la dispoziție de către vânzător. În cazul în care consumatorii nu sunt informați cu privire la drepturile lor, perioada de retragere se prelungește cu 12 luni.
În categoria excepțiilor se regăsesc situațiile precum cazul cazul bunurilor perisabile, a bunurilor sigilate care au fost deschise de către consumator și nu pot fi returnate din motive de sănătate sau de igienă, precum și al rezervărilor hoteliere sau al închirierilor de mașini pentru anumite date.
Atunci când consumatorii se retrag dintr-un contract, aceștia trebuie să se abțină de la a utiliza conținutul digital sau serviciul digital și de a-l pune la dispoziția terților.
Astfel, instituţia retractării consimţământului consumatorului se află în directă legătură (cel puţin sub aspectul calculării termenului de 14 zile în care poate fi exercitat dreptul potestativ) cu îndeplinirea de către profesionist cu bună-credință a obligaţiei de informare a consumatorului cu privire la modalitatea de exercitare a acestui beneficiu facultative.
Concluzionând, într-un astfel de contract B2C incheiat la distanță între consummator și profesionist este important să se țină cont de urmatoarele:
- informarea consumatorului în etapa precontractuală este și informarea acestuia la momentul încheierii contractului asupra tuturor drepturilor sale ;
- obligaţia profesionistului de a furniza consumatorului anumite informaţii în etapa precontractuală are scop să îi ofere consumatorului să compare diverse oferte primite pentru a o alege pe cea mai potrivită pentru cerințele și nevoile sale;
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pentru situația în care vă regăsiți.
Contact us:
0756.348.899, info@sauca.ro