La un moment dat, vine un moment în care doriți să închideți firma din cauza faptului că nu mai doriți să continuați activitatea, nu mai există înțelegere între asociați sau diverse alte motive.
Ce este de făcut?
Etapa 1- Dizolvarea societății comerciale
Pasul 1. Toti asociații societății trebuie să fie de acord
În cazul în care societatea dvs. are mai mulți asociați, toți aceștia din urmă trebuie să fie de acord cu dizolvarea și lichidarea societății.
Dacă sunteți unic asociat este mult mai simplu pentru dvs. pentru închiderea societății.
Pasul 2. Identificarea bunurilor și datoriilor firmei
Ulterior, după ce toți asociații au fost de acord cu dizolvarea și lichidarea societății, trebuie să fie identificat activul și pasivul firmei. Acest lucru semnifică stabilirea de fapt ce bunuri mai aveți, dar și ce datorii mai există.
Pasul 3. Hotărârea AGA/ Decizia Asociatului Unic
După ce s-au identificat toate bunurile existente, dar și datoriile, pasul următor este acela al redactării unei hotărâri AGA/ Decizie a Asociatului Unic.
De ce se redactează această hotărâre/ decizie?
- Pentru a aduce la cunoștința tuturor persoanelor intenția de dizolvarea a societății și de asemenea, modalitatea de repartizare a bunurilor.
La Registrul Comerțului se depune această hotărâre/ decizie.
Pasul 4. Aprobarea cererii și publicarea hotărârii în Monitorul Oficial
După ce se admite hotărârea/ decizia la Registrul Comerțului, se așteaptă să se publice cererea la Monitorul Oficial pentru ca orice persoană interesată să poate face opoziție.
De la momentul la care s-a admis cererea la Registrul Comerțului poate să treacă o perioadă de timp, respectiv până când se va publica hotărârea în Monitorul Oficial.
Pasul 5. Pregătirea documentelor contabile
După publicarea în Monitorul Oficial, trebuie să treacă la fel, o perioadă de timp pentru a vedea dacă se opune sau nu vreo persoană. Aceasta este procedura, astfel timpul nu poate fi diminuat.
Între timp, vă puteți pregăti documentele contabile necesare în vederea depunerii ultimei etape.
Etapa 2. Lichidarea societății comerciale
Această etapă presupune cererea de radiere propriu-zisă alături de dovada publicării în Monitorul Oficial al Hotărârii AGA/ Decizia Asociatului Unic.
Pe lângă aceste documente, se vor depune și acelea contabile.
Cât durează această etapă?
- Aproximativ 3-4 zile, depinde de Registrul Comertului unde se vor depune documentele.
În cadrul echipei Saucă&Partners există avocați specializați care se ocupă cu astfel de cereri de închidere a societății dvs. și vă pot ajuta cu întocmirea documentelor necesare. Nu este necesar să veniți fizic la cabinetul nostru de avocatură, deoarece totul se poate face și online.