Durata de funcționare a unei societăți diferă în funcție de manifestarea de voința a asociaților stabilită prin actul constitutiv. Societatea se poate constitui pe o perioadă limitată, pentru atingerea unui obiectiv( să luăm ca exemplu ipotetic situația în care o societate se constituie pentru realizarea unei construcții; după realizarea acesteia societatea va fi desființată). De cele mai multe ori durata societății se prelungește chiar și după decesul asociaților care au constituit societatea. Cert este că toate persoanele, fie ele juridice, sunt supuse aceluiași destin inexorabil: se nasc, trăiesc și mor.
Decizia de a închide o societate nu este deloc facilă, de cele mai multe ori birocrația excesivă taie elanul asociaților pentru a parcurge toți pași prevăzuți de lege în acest sens. Chiar dacă societatea nu mai are activitate, aceasta nu poate fi lăsată pur și simplu în pasivitate, fără a parcurge o procedură legală pentru închiderea acesteia, altminteri se poate ajunge la o lichidare forțată, cu ajutorul unui lichidator judiciar care este foarte costisitoare. Lăsarea unei societăți în deplină pasivitate poate avea repercusiuni grave asupra cazierului fiscal al asociaților. Aceștia pot avea probleme serioase atunci când vor hotăra să desfășoare o nouă afacere.
Care este diferența dintre dizolvare, lichidare și radiere?
- Faza dizolvării societății cuprinde anumite operații care declanșează și pregătesc încetarea existenței societății. În această fază, personalitatea juridică nu este afectată, însă dizolvarea pune capăt activității normale a societății. Dizolvarea societăților trebuie să fie înscrisă în Registrul Comerțului și publicată în Monitorul Oficial.
- Faza lichidării societății cuprinde acele operații de lichidare a patrimoniului societății, care privesc plata creditorilor și împărțirea soldului între asociați. În această fază, societatea continuă să își păstreze personalitatea juridică, dar este subordonată cerințelor lichidării. În această fază, nu trebuie să mai subziste datorii la creditori sau la ANAF. Este important pentru succesul procedurii ca să fiți asistați de către un avocat specializat și de către un contabil.
- Potrivit prevederilor legale, după terminarea lichidării, trebuie cerută radierea societății din registrul comerțului. Radierea societății trebuie cerută în termen de 15 zile de la data terminării lichidării.
Cea mai simplă metoda de a închide definitiv o societate comercială este prin lichidare voluntară, fără numirea unui lichidator judiciar. Aceasta e o procedură simplificată, în care sunt contopite fazele de dizolvare și lichidare. O atare procedură se impune în cazurile în care societatea comercială nu a avut activitate ori aceasta a fost redusă, iar asociații ar cădea de acord cu privire la lichidarea activului și pasivului societății.
Hotărârea privind dizolvarea și lichidarea societății trebuie luată în condițiile de cvorum și majoritate prevăzute de lege pentru modificarea actului constitutiv.
În această fază este impetuos a fi asistați de un avocat specializat care să vă asiste la fiecare pas pentru a avea un succesul garantat.
Intai se depune hotărârea asociatilor privind intenția de dizolvare , care urmeaza a se publica in Monitorul Oficial.
Dupa expirarea termenului de opoziție, se întocmesc raportul de stingere activ si pasiv si documentele financiare de inchidere a societatii.
Toate documentele se depun la Registrul Comerțului.
Doriți să închideți definitiv o societate și nu vreți să vă ocupați de partea juridică și administrativă? Vă este teamă că ați putea intra în procedura insolvenței? Avocații specializați în drept comercial de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă juridică.