Soții ajung la divorț atunci când din diverse motive aceștia nu se mai înțeleg sau intervin diverse situații sau motive.
Cu privire la divorțul notarial, este necesar și imperios de precizat faptul că soții trebuie să se înțeleagă cu privire la toate aspectele. Astfel, soții trebuie să fie de comun acord.
Cu privire la divorțul pe calea instanței de judecată, precizăm faptul că soții pot alege această cale dacă nu sunt de acord cu privire la toate aspectele. Însă această cale, a instanței de judecată se poate alege și în cazul în care soții se pun de comun acord.
Care este notarul competent pentru a putea desface căsătoria părților?
Dacă soții s-au decis să urmeze această procedura pentru divorț, aceștia trebuie să se prezinte în fața notarului în a cărei rază teritorială s-a încheiat căsătoria sau se află ultima locuință comună a soților.
Care este instanța competentă pentru judecata cererii de divorț?
Potrivit prevederilr legale: „Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.”
Procedura divorțului prin notariat se realizează în două etape: depunerea cererii și, respectiv, eliberarea certificatului de divorț. Pe de altă parte, procedura divorțului pe calea instanței de judecată se realizează prin depunerea unei cereri de chemare în judecată.
Sotul reclamant este obligat sa fie prezent la fiecare termen de judecata, întrucât prezenta acestuia este obligatorie în procesele de divorț. Excepția de la aceasta regula o constituie atunci când sotul reclamant este plecat in străinătate si face dovada reședinței în străinătate sau dovada locului de munca acolo. În acest caz de excepție, se va face o procura avocatului pentru introducerea acțiunii, reprezentarea și asistarea la termenele de judecata.
Cabinetul de avocatura SAUCA & PARTNERS oferă servicii juridice complexe de dreptul familiei, plecand de la consultația juridică inițială și până la obținerea sentinței definitive.