Divorțul în instanță: unde se judeca, cat dureaza, care este procedura?
La un moment dat, dacă părțile doresc să se separe vor pune stop căsătoriei. Divorțul pare a fi o procedură relativ simplă însă, în realitate reprezintă un proces complex ce presupune foarte multe probatoriu de administrat mai ales atunci când avem un divorț al părților unde sunt implicați și copii minori.
Ce va judeca instanța de judecată cu privire la procesul de divorț?
Instanța de judecată va fi investita a judeca cererea de desfacere a casatoriei, precum si capetele accesorii acesteia cum ar fi:
- Ce nume vor purta sotii dupa divort
- Unde se va stabili locuinta copiilor minori
- Care este programul de vizita pentru parintele nerezident
- Care va fi cuantumul pensiei de intretinere stabilita in sarcina copiilor minori
- Orice alte cereri ce pot fi considerate cereri accesorii cererii de desfacere a casatoriei
Este obligatoriu sa apelam doar la instanta de judecată, respectiv sa demaram un proces pe rolul instantei de judecata?
Raspunsul este NU. Sotii pot divort pe cale admnistrativa in fata ofiterului de stare civilă sau se pot duce la notar. În cazul in care acestia nu se inteleg, pot apela la instanta de judecata. Însă, foarte important de mentionat este faptul ca sotii pot apela direct la instanta de judecata chiar daca se inteleg. Aceste cazuri sunt foarte bine cunoscute atunci cand unul dintre soti se afla in strainatate ( avand resedinta in strainatate) si nu mai doreste sa se deplaseze in Romania pentru a divorta.
Unde se introduce cererea de desfacere a căsătoriei? Care este instanța competentă?
Instanța competentă pentru depunerea si judecarea cererii de desfacere a căsătoriei este cea de la ultima locuință a soților. Însă, dacă sotii nu au o locuință comuna sau daca niciunul dintre aceștia nu mai locuiește acolo este competenta Judecatoria de la locuinta paratului.
Cat dureaza procesul de divort?
Această intrebare este cea mai des intalnita atunci cand clientii apeleaza la serviciile cabinetului de avocatura. Astfel, termenul este între 6 și 12 luni, depinde de fiecare proces în parte, depinde probatoriu administrat. Termenul diferă în functie de ceea ce se solicită pe rolul instantei de judecată.
Dacă am demarat un proces pe rolul instanței de judecată cu privire la procesul de divort mai pot renunta?
Răspunsul este DA, puteți renunța la cererea de desfacere a căsătoriei introdusă pe rolul instanței de judecată. Pe de altă parte însă, dacă există cerere reconventională formulata de către parat, procesul va continua întrucat cererea reconventionala a acestuia reprezinta de fapt o cerere proprie a lui în procesul de divort. Procesul de divort se va finaliza doar dacă și paratul reclamant reconventional face renuntare.
Ma pot impaca chiar daca am demarat procesul de divort?
Raspunsul este DA. Sotii se pot impaca in cursul procesului de divort. Împăcarea se poate face chiar și în căile de atac.
De ce este nevoie de un avocat pentru a demara un proces de divort?
Raspunsul este dat de faptul că un avocat specializat vă va oferi toate îndrumările și sfaturile necesare pentru un finalizarea procesului de divort cu succes.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la procedurile de dreptul familiei, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență și reprezentare atât în fața notarului public, cât și în demersurile privitoare la instanța de judecată.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro