Asa cum legea permite casatoria unui cetatean roman cu un cetatean strain, tot astfel legea permite desfacerea casatoriei dintre un cetatean roman si un cetatean strain.
Indiferent de cetatenia sotilor, acestia pot divorta in Romania. Astfel, sotii pot divorta conform legii romane, insa exista mai multe conditii de indeplinit.
Procedura de divort international se poate face doar prin intermediul instantei de judecata, nefiind posibila desfacerea acestei casatorii prin intermediul notarului sau in fata ofiterului de stare civila.
Care va fi legea aplicabila in cazul divortului international dintre un cetatean roman si un cetatean strain?
- Daca partile se inteleg si se pun de comun acord, atunci legea aplicabila va fi cea aleasa de parti insa trebuie respectate anumite conditii prevazute la art. 5 privind Regulamentul 1259 din data de 20 decembrie 2010 si anume:
a)legea statului pe teritoriul căruia soţii îşi au reşedinţa obişnuită în data încheierii acordului; sau
b)legea statului pe teritoriul căruia soţii şi-au avut ultima reşedinţă obişnuită, cu condiţia ca unul dintre ei să aibă încă reşedinţa respectivă în data încheierii acordului;
sau
c)legea statului de cetăţenie a unuia dintre soţi în data încheierii acordului;
sau
d)legea forului.
- Daca partile nu se inteleg asupra legii aplicabile, atunci divortului i se vor aplica urmatoarele prevederi legale si anume Legea statului:
(a)pe teritoriul căruia soţii îşi au reşedinţa obişnuită la data sesizării instanţei judecătoreşti; sau, în caz contrar;
(b)pe teritoriul căruia soţii îşi aveau ultima reşedinţă obişnuită, cu condiţia ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanţei judecătoreşti, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reşedinţa în cauză la data sesizării instanţei judecătoreşti; sau, în lipsa acestuia;
(c)a cărui cetăţenie este deţinută de ambii soţi la data sesizării instanţei judecătoreşti; sau, în caz contrar;
(d)unde este sesizată instanţa judecătorească.
Astfel, potrivit acestui punct d, mentionat mai sus, partile care s-au casatorit in afara Romaniei pot sa divorteze in Romania.
Un aspect important privind desfacerea casatoriei in Romania este reglementat si in Codul Civil din Romania, in art. 2600 din Codul Civil.
De ce acte aveti nevoie pentru a se putea desface casatoria dintre parti?
Aici variaza in functie de problema situatiei fiecaruia. Astfel, in cazul in care nu sunt copii minori, sunt necesare doar cateva acte care sunt esentiale, pe care avocatul vi le va cere cum ar fi: actul de identitate, certificat de casatorie incheiat in afara teritoriului tarii cat si transcrierea acestuia etc.
Cat dureaza o astfel de procedura?
O astfel de procedura variaza in functie de mai multe criterii. Astfel se va tine cont de tara unde se afla unul dintre soti, deoarece procedura de citare se va face dupa un regulament si anume Regulamentul CE nr. 1393/2007 din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala.
Avand in vedere faptul ca procedura divortului de un cetatean strain este mai complicata, solutia cea mai buna si mai potrivita este sa apelati la un avocat specializat in astfel de cazuri.
Avocatul din cadrul casei de avocatură SAUCĂ&PARTNERS va poate oferi cele mai bune sfaturi si consultanta juridica pentru a finaliza procesul cu succes.